Азіатські країни відмовляються від долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азіатські країни відмовляються від долара

Валюта
2818
Китай в прагненні диверсифікувати свої валютні резерви скуповує активи в євро та ієнах. Доларові вкладення скорочують і центральні банки інших азіатських країн, повідомляє Фінмаркет.
Центральні банки Азії, на які припадає близько 60% валютних резервів світу, відвертаються від долара. Стурбованість уповільненням економічного зростання в США змушує їх перемикатися на євроактиви, аби забезпечити накопичені кошти. На передових рубежах диверсифікації - Китай, який останнім часом віддає перевагу активам в євро і ієнах.
Влада КНР, що має в своєму розпорядженні найбільші в світі валютні резерви (2,45 трлн. доларів), активно скуповують європейські держоблігації, розповів в інтерв'ю агентству Bloomberg колишній консультант китайського ЦБ Юй Юндін.
"Диверсифікація має бути основним принципом" управління резервами, заявив експерт. У останні місяці КНР не продавала європейську валюту і облігації, а продовжила покупку цих активів, додав він. "Китай сповнений віри в економіку Європи, в євро, в єврозону", - підкреслив Юй Юндін.
Раніше міністерство фінансів Японії повідомило, що в першому півріччі Китай купив на 1,73 млрд ієн ($20 млрд) японських держпаперів більше, ніж продав. Це є найзначнішим приростом за останні п'ять років.
За даними американського Мінфіну, Китай, який є найбільшим власником держоблігацій США, в червні скоротив обсяг вкладень в них на 24 млрд. доларів - до 843,77 млрд. доларів. В порівнянні з рекордним рівнем торішнього липня (939,9 млрд. доларів) вкладення в американські боргові зобов'язання скоротилися на 100 млрд. доларів, або 11%.
Частка долара в світових валютних резервах в першому кварталі поточного року скоротилася до 61,5% з 62,2% в останні три місяці 2009 року, повідомив Міжнародний валютний фонд (МВФ) 30 червня. При цьому на ієну припадало 3,1% резервів (3% в кінці минулого року), на євро - 27,2%. Вкладення в євро змінилися мало (у четвертому кварталі 2009 року його частка в резервах була 27,3%) незважаючи на падіння єдиної валюти в парі з доларом на 5,7% в першому кварталі на побоюваннях, що в низки країн виникнуть проблеми з приборканням бюджетного дефіциту.
"Занепокоєння стосовно дефолтів було коротким, і керівники резервними фондами, ймовірно, вкладатимуть кошти в зону євро, - відзначає Дуайфор Еванс з State Street Global Markets LLC. - Вони не можуть тримати всі яйця в одній корзині, ім'я якої US Treasuries".
Аналітики вважають, що зайнята Китаєм позиція може ускладнити відновлення вартості долара, яка впала на 10% з піку цього року, зафіксованого в червні. Липневе падіння американської валюти склало 5,2%, ставши максимальним за 14 місяців. Проте більшість експертів чекають зміцнення долара до євро та ієни до завершення поточного року. Аналітики, опитані Bloomberg, передбачають курс долара на рівні $1,23 і 92 ієни в кінці грудня. При цьому UBS прогнозує, що долар підніметься до $1,15 за євро і 95 ієн протягом трьох місяців.
Тим часом, центральні банки інших країн Азії, включаючи Південну Корею, Малайзію й Індію, також поступово скорочують доларові вкладення і переключаються на євро. "Азіатські центральні банки не хочуть тримати в своїх резервах всі долари в той час як Китай нестримно диверсифікується", - відзначає Бред Бектел, виконавчий директор Faros Trading.
Російський Мінфін також перевів частину резервних коштів з доларів у євро."З метою приведення фактичної валютної структури Резервного фонду у відповідність з його нормативною валютною структурою, затвердженою Мінфіном Росії, в липні частина коштів Резервного фонду в доларах США і фунтах стерлінгів була конвертована в євро і розміщена на відповідних рахунках по обліку коштів вказаного фонду. Конверсійні операції здійснені згідно офіційним курсам іноземних валют, встановленим Банком Росії на дату їх проведення, і не зробили впливу на кон'юнктуру валютного ринку", - повідомляло міністерство на початку місяця.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас