Гайтнер: Ринок житла США як і раніше потребує держпідтримки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гайтнер: Ринок житла США як і раніше потребує держпідтримки

Казна та Політика
177
Отсутствие державної підтримки ринку житла може призвести до того, що економічні спади в майбутньому будуть важчими, вважає міністр фінансів США Тімоті Гайтнер.
"Без такої підтримки ризик майбутніх рецесій може стати важчим, враховуючи, що фінансова система не матиме капіталу, аби підтримати іпотечне кредитування в адекватному масштабі", - заявив він, виступаючи на конференції, присвяченій питанням перспектив житлового фінансування.
На конференції обговорювалося, зокрема, майбутнє двох державних іпотечних агентств - Fannie Mae і Freddie Mac, пише MarketWatch. Обидва іпотечних гіганти було націоналізовано в пік кризи в 2008 році, їх порятунок коштував платникам податків близько $145 млрд, ці кошти були витрачені на покриття збитків двох компаній. Проте, компанії продовжують фіксувати втрати з іпотечних кредитів.
Реформа Fannie Mae і Freddie Mac далека від завершення. Адміністрація президента США Барака Обами, як і раніше, знаходиться на початковому етапі розробки своєї пропозиції із реформування іпотечних агентств. Планується, що Конгрес почне розглядати цю пропозицію в січні наступного року.
За словами Гайтнера, різні країни надають підтримку ринку житла різними способами, і основне питання полягає в тому, "наскільки значною" має бути участь держави.
"Потрібна серйозна переоцінка того, який обсяг допомоги уряд повинен надавати ринку житлового фінансування", - зазначив він.
Участники конференції в цілому зійшлися на думці, що надання ринку житла субсидій має бути зменшене, але не виключене повністю. Метою проведення такої конференції була розробка рішень, які забезпечили б створення повністю функціонального ринку житла, що не покладається на вливання коштів платників податків навіть в разі найважчого економічного спаду.
Деякі республіканці вважають за необхідне повністю приватизувати Fannie Mae і Freddie Mac, деякі демократи хотіли би зберегти агентства під державним контролем. Тим часом Гайтнер схиляється до певного проміжного варіанту.
Голова Міністерства житлового будівництва і міського розвитку Шон Донован підтримує думку про те, що уряд повинен грати певну роль в житловому фінансуванні. Проте він визнає, що цю роль необхідно зменшити, враховуючи, що в даний час близько 90% іпотечних кредитів гарантовано Fannie Mae і Freddie Mac, а також Федеральним управлінням із житлових питань США.
Біл Гросс , який керує найбільшим у світі фондом інвестицій в облігації Pacific Investment Management (PIMCO) вважає, що без урядових гарантій ставки з іпотечних кредитів у США були б вищіми, ніж в даний час, на сотні базисних пунктів. Це може призвести до поступового вмирання іпотечного ринку, вважає експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас