Fitch не очікує активізації угод M&A в центральній та Східній Європі, на Близькому Сході та Африці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch не очікує активізації угод M&A в центральній та Східній Європі, на Близькому Сході та Африці

Казна та Політика
85
Перспективи стійкого економічного зростання залишаються дуже невизначеними, аби компанії Центральної і Східної Європи, а також Близького Сходу і Африки розглядали значні придбання активів і диверсифікацію ринку, вважають експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch.
Більшість компаній на ринках, що розвиваються, ймовірно, продовжать зосереджувати інвестиційну діяльність на органічному зростанні, і це означатиме, що подієвий ризик зі злиття і поглинань для рейтингів таких корпоративних емітентів, швидше за все, залишиться зниженим, наголошується в огляді, підготовленому агентством.
В той час коли перспективи зростання для компаній з ринків, що розвиваються, є сильнішими, ніж в порівнянних емітентів на розвинених ринках, ключовими чинниками для злиття і поглинань в Центральній і Східній Європі, а також на Близькому Сході і в Африці залишаться вертикальна інтеграція, раціоналізація портфелів, консолідація і продажі, що скоротилися.
Однак такі чинники, як невизначеність перспектив операційної діяльності, потреби в капвкладеннях на підтримку бізнесу і органічне зростання, очікування акціонерами грошових дивідендів і бажання зміцнити ліквідність, а також зменшити левередж до помірних рівнів, обмежують апетит і здатність багатьох корпоративних емітентів, які рейтингуються Fitch на ринках даних регіонів, що розвиваються, до проведення активніших операцій злиття і поглинань.
Обмежена доступність фінансування також продовжує стримувати активізацію діяльності у сфері злиття і поглинань.
Як віддзеркалення відносної стабільності в галузі і більш обмежених перспектив на розвинених ринках, телекомунікаційний сектор залишається одним з основних напрямів для злиття і поглинань в регіоні Європа, Близький Схід і Африка, і Fitch вважає, що така ситуація збережеться, особливо в Африці, де очікуються нові операції.
Серед недавнього злиття і поглинань в секторі - придбання компанією "Мобільні Телесистеми" (МТС, "BB+/стабільний") компанії "Комстара", придбання компанією Bharti африканських активів Zain і придбання компанією "Мегафон" ("BB+/позитивний") компанії "Синтерра".
Крім того, Fitch прогнозує подальшу приватизацію державних активів, наприклад, продаж урядом Замбії 75% частки в Zambia Telecom лівійської компанії Lap Green Investments. У Росії продовжуються кроки із консолідації регіональних операційних компаній "Связьинвеста" під егідою "Ростелекома". Консолідація активів "Связьинвеста" націлена на створення загальнонаціонального інтегрованого російського телекомунікаційного оператора.
Крім консолідації, пов'язаної з необхідністю поліпшення вертикальної інтеграції, злиттю і поглинанням серед промислових компаній в СНД дуже сприяє наявність тих, хто хоче продати частки в своїх компаніях, аби отримати кошти для обслуговування або виплати боргу. Компанії, в яких сталася зміна власника і контролю протягом 2010 року, включають "Русснефть", що входить до числа 10 провідних виробників нафти в Росії, корпорацію "Індустріальний союз Донбасу", крупного українського виробника сталі, і "Уралкалий", російського виробника калійних добрив. Зворотне поглинання KazakhGold з боку "Полюс Золота" доки не відбулося.
В регіоні Центральної і Східної Європи спостерігається рівень інтересу і активності, що збільшується, в споживчому сегменті, оскільки компанії з розвинених ринків прагнуть зайняти позиції в очікуванні зростання рівнів вжитку на ринках, що розвиваються.
Нещодавні приклади включають придбання в лютому 2010 року компанією Nestle SA ("AA+/стабільний) ТОВ "Техноком", компанії з виробництва дегідрованих продуктів, розташованої в Харкові, а також рішення Danone про формування спільного підприємства з ВАТ "Юнимилк" в Росії за допомогою злиття свого регіонального бізнесу в СНД з "Юнимилк" з метою створення компанії "Danone-Юнимилк" (57% Danone і 43% "Юнимилк"). У зв'язку з операцією з "Юнимилк" російське ВАТ "Вимм-Билль-Данн", яке націлене на здійснення власних придбань, викупило в Danone 18,4% своїх акцій.
Fitch чекає, що активність у сфері злиття і поглинань також спостерігатиметься в російському нафтогазовому секторі, оскільки російські виробники прагнуть придбати активи в Центральній і Східній Європі з метою підвищення вертикальної інтеграції.
Наприклад, АФК "Система" ("BB-/стабільний") зробила кроки для покупки 49-відсоткової частки в "Русснефти" услід за рішенням отримати контроль над башкирськими нафтовими і енергетичними активами в 2009 році. Якщо цей крок буде успішним, це може поліпшити вертикальну інтеграцію "Системи" за рахунок збільшення видобутку нафти до рівнів, які відповідають потужностям із переробки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас