Держава переходить кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава переходить кордон

1664
Уряд вирішив створити єдиного агента для медичного страхування іноземців. Чиновники сподіваються навести лад на цьому ринку, а заразом і заробити. Ідея створення єдиного агента для медстрахування іноземців приурочена до проведення в Україні Євро-2012.
Але, по суті, вона стала втіленням озвученої місяцем раніше ідеї створити державну страхову компанію, яка б серед іншого займалася і страхуванням нерезидентів. Мабуть, створення великої держкомпанії здалось уряду дорогим, і вони вирішили обмежитися створенням дрібнішого за своїми масштабами підприємства.
Нагадаємо, постановою Кабміну ще в 1997 р. монопольне право на страхування іноземців, що в'їжджають до України, було надане державній СК "Укрінмедстрах". У 2004 р. постанова була скасована, а страховик був приватизований і перейменований в СК "Просто-страхування". Але і після цього страховики скаржилися на непрозорі умови роботи на ринку страхування іноземців.
За постановою, ДП "Асистанс-сервис" буде єдиним державним страховим агентом, що має право укладати договори медстрахування при в'їзді іноземних громадян на територію України. При цьому єдиний агент продаватиме поліси страховиків резидентів, що мають ліцензію на обов'язкове медичне страхування. Сьогодні в Україні таких компаній десять.
Вартість послуг єдиного агента в постанові не обумовлена, не знають про неї і у Держфінпослуг. "Питання ціноутворення вирішуватиме Кабмін. Поки про це думати зарано, підприємство знаходиться у стадії реєстрації. Зі свого боку ми гарантуємо рівність всіх форм власності на страховому ринку - держпідприємство працюватиме зі всіма СК, що мають ліцензію, незалежно від того, хто засновник", - пояснив Василь Волга, глава Держфінпослуг.
У статуті держпідприємства зазначається, що воно "реалізує свою продукцію, послуги за цінами, що сформувалися відповідно до економічної діяльності, а в передбачених випадках - за фіксованими державними цінами". Також, згідно із статутом, держпідприємство зобов'язане витрачати до 30% свого чистого прибутку на покриття витрат Держприкордонслужби у зв'язку з утриманням іноземців, що незаконно прибувають на територію України, і їх примусовим видворенням з країни.
У Держфінпослуг сподіваються, що, поклавши функції контролю за наявністю полісу у іноземців на Госпогранслужбу, комісія наведе лад на ринку. Крім того, державі не доведеться за кошти держбюджету лікувати хворих в Україні іноземців.
Але страховики хоча і не заперечують, що на цьому ринку є багато проблем, упевнені - вирішити їх створенням єдиного агента навряд чи можливо. А ось заробити грошей в підприємства, швидше за все, вийде, оскільки єдиний агент працюватиме за рахунок комісійних, матеріальна база йому надаватиметься державою, а відповідальність нестимуть приватні страховики. "Україна і Великобританія мають двосторонній договір про безкоштовне надання іноземним громадянам меддопомоги в державних клініках. Але подібних угод з іншими країнами немає, і дорогі операції іноземців доводиться оплачувати з держбюджету.
Тому в держави і виникла необхідність врегулювати це питання. Головне, аби умови для всіх компаній були конкурентними, а не як у випадку з "Укрінмедстрахом" свого часу. Крім того, як покриття повинні прийматися міжнародні страховки, які мають багато європейських і американських туристів", - упевнений Андрій Перетяжко, віце-президент групи компаній АХА.
Але головною проблемою для страховиків може стати навіть не війна комісії за пріоритетні права у єдиного агента, а тариф із цього виду страхування. "Сьогодні більшість страховиків, навіть маючи ліцензію на обов'язкове медстрахування, вважають за краще страхувати іноземців за добровільними програмами, тому що це передбачає набагато ширші можливості із формування тарифу, а тариф на обов'язкове страхування дуже низький і з таким тарифом просто неможливо сплатити послуги всіх зацікавлених сторін. Добитися від уряду перегляду тарифів по цьому виді страхування украй складно. Отже на ринку дійсно бардак", - нарікає Віктор Лаврусенко, член наглядової ради СК "Просто страхування".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас