Нацбанк перекладає ризики девальвації гривні на громадян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк перекладає ризики девальвації гривні на громадян

Казна та Політика
3075
Представники асоціації "Український кредитно-банківський союз" (УКБС), Національного банку України (НБУ), і Міністерства юстиції обговорили законопроект "Про внесення змін до деяких законів України (щодо захисту прав кредиторів і споживачів фінансових послуг)", який перебуває на стадії доопрацювання. Експерти УКБС вказують на необхідність істотного доопрацювання запропонованих Нацбанком доповнень до проекту - змін до Закону "Про захист прав споживачів" стосовно реструктуризації кредитної заборгованості, які є необґрунтованими і призведуть до порушення прав клієнтів банків.
Банкіри наполягають на вилученні з проекту положень, які зобов'язали банки проводити реструктуризацію кредитної заборгованості у валюті шляхом перерахування залишку заборгованості в гривню по курсу і процентній ставці, які діяли на момент видачі кредиту. А позичальника зобов'язали повністю сплатити різницю, пов'язану з девальвацією гривні, в кінці терміну кредитного договору.
УКБС вказує, що "запропонована схема, яка перекладає на банк всю девальваційну переоцінку кредиту протягом терміну його погашення, приведе банки до збитків, збільшення валютних ризиків, ризиків ліквідності і неплатоспроможності. І, як наслідок, до порушення прав вкладників".
"Одночасно, покладання на споживача відповідальності за девальвацію гривні, яка лише за період 2008-2009 втратила близько 60% своєї вартості, ніяк не сприятиме захисту інтересів громадян. Більше того, вимога стосовно погашення позичальником одним платежем близько 60% сукупної заборгованості по завершенні терміну дії кредиту може привести до неспроможності позичальника здійснити такий платіж", - відзначають в УКБС.
На думку банкірів, пропозиція НБУ порушує баланс інтересів і прав кредиторів і споживачів, оскільки покладає на них всі ризики, пов'язані з девальвацією гривні. Крім того, ця пропозиція не містить механізму компенсації банкам втрат від запропонованого способу реструктуризації кредитної заборгованості, вказує гендиректор УКБС Галина Оліфер.
Тому УКБС наполягає на вилученні з проекту закону вказаної норми, яка "не враховує, що згідно з чинним законодавством забезпечення стабільності національної грошової одиниці є основною функцією Національного банку України", додають у банківській асоціації.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас