Поселившись в Австралії, люди з'їли всіх гігантських черепах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поселившись в Австралії, люди з'їли всіх гігантських черепах

96
Перші люди, які оселились у Австралії та Океанії, винищили гігантських рогатих черепах, які там проживали.
До такого висновку дійшли австралійські дослідники, виявивши на острові Ефате, що входить в архіпелаг Нові Гебріди, поховання кісток гігантських рогатих черепах роду Meiolania.
Черепахи, що відносяться до так званої мегафауни, збереглися в Австралії і Океанії довше за інших представників цієї групи тварин (велика частина гігантських істот вимерла близько 50 тисяч років тому).
Як повідомляє Lenta.ru, знайдені кістки були виключно кістками лап гігантських черепах - єдиних частин їх тіла, багатих м'ясом.
Науковці з'ясували вік кісток - всі вони були не старше 2890-2760 років. При цьому фахівці вважають, що люди прибули на Ефате приблизно 3000 років тому (так звана культура лапіта).
Факт співіснування людей і гігантських тварин, а також наявність в похованні лише кісток їстівних частин тіла черепах змусив учених передбачити, що люди культури лапіта вбивали тварин заради їх м'яса.
Це не перший доказ того, що мегафауна була винищена людьми, що з'явилися в Тихому океані. Раніше інша група вчених провела датування фрагментів кісток і зубів австралійських гігантських тварин і дійшла висновку, що люди деякі час - причому вельми нетривалий - проживали на континенті разом з представниками мегафауни.
Таке швидке зникнення гігантів після прибуття до Австралії людей також викликає підозри, що тварини вимерли не під впливом таких чинників як зміна клімату (що передбачалося раніше), а за безпосередньої участі Homo sapiens.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас