Донецький суд скасував рішення облради про розвиток російської мови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Донецький суд скасував рішення облради про розвиток російської мови

260
Донецький апеляційний адміністративний суд скасував рішення обласної ради від 18 травня 2006 року "Про вільний розвиток і використання російської мови в Донецькій області".
Як повідомила заступник голови Донецької облорганізації Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Шевченка, глава Донецької облорганізації Конгресу українських націоналістів Марія Олійник, таке рішення суд прийняв 16 липня, через більш ніж 4 роки після довгих судових розглядів.
За словами Олійник, вона вчора, 16 серпня, передала свою заяву голові Донецької облдержадміністрації Анатолію Близнюку з проханням інформацію про скасування судом рішення облради довести через ЗМІ до громадськості регіону.
Також вона розповіла, що впродовж цих 4-х років, поки йшли судові розгляди, облрада приймала програми про розвиток російської мови і російської культури в регіоні на виконання незаконно прийнятого в 2006 році рішення "Про вільний розвиток і використання російської мови в Донецькій області".
Олійник надала, наприклад, документи - рішення сесії облради від 26 вересня 2008 року, коли депутатами була прийнята "Програма розвитку російської мови і російської культури в Донецькій області" на 2008-2011 роки.
Зокрема, ця програма передбачала фінансування з обласного бюджету в розмірі 7 мільйонів 343 тисячі гривень таких напрямів, як: оновлення бібліотек шкіл книгами російської художньої літератури (у обсязі 1 мільйон 800 тисяч гривень), на оновлення і модернізацію науково-методичної бази кабінетів російської мови, забезпечення шкіл електронними дошками (600 тисяч гривень), на факультативні курси російської мови в школах (360 тисяч гривень), на підвищення кваліфікації і стажування вчителів шкіл і викладачів вузів у містах Російської федерації: Санкт-Петербург, Москва, Вороніж, Ростов, на проведення олімпіад, конкурсів, турнірів з російської мови тощо.
В переданій вчора заяві губернатору Близнюку вона ще раз нагадала про "антиконституційне, незаконне рішення, яке було прийнято Донецькою обласною радою під Вашим керівництвом 18 травня 2006 року Про вільний розвиток і використання російської мови в Донецькій області".
Як повідомлялося, у вересні минулого року Донецька облрада виступила проти проведення в регіоні консультативного референдуму про додання російській мові статусу державної нарівні з українською.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас