Експерт: США, Великобританії та Японії не загрожує криза суверенних боргів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: США, Великобританії та Японії не загрожує криза суверенних боргів

Казна та Політика
278
Криза суверенних боргів, яка вразила окремі країни єврозони, не перекинеться на Великобританію, США і Японію, бо вони є "справжніми суверенними державами", пише глава відділу аналітики фінансових інструментів з фіксованою прибутковістю HSBC Стівен Мейджер в статті в The Financial Times.
"Не у всіх держав ступінь суверенності однаковий. США, Великобританія, Японія і Канада є справжніми суверенними державами, - відзначає він. - Ризик дефолту для цих країн дорівнює нулю. Інвесторам не треба турбуватися щодо фундаментальних показників їх кредитоспроможності, оскільки вони завжди можуть розраховувати на отримання купона і основної суми боргу у момент погашення".
Криза суверенних боргів, що спочатку зародилася в Греції навесні поточного року і потім перекинувся на сусідні держави, включаючи Іспанію і Португалію, викликала побоювання серед інвесторів стосовно можливого "параду" суверенних дефолтів у периферійних країнах Європи. Крім того, аналітики вказували на порівнянність показників держборгу Греції з аналогічними показниками таких крупних економік, як США, Великобританія і Японія, що, на їх думку, робило можливим перекидання кризових явищ на ці держави.
Так, за прогнозом Банку міжнародних розрахунків, в разі незмінності поточної політики урядів до 2020 року відношення держборгу до ВВП країни складе в Японії понад 300%, у Великобританії - понад 200%, а в Бельгії, Франції, Ірландії, Греції, Італії і США - понад 150%.
Але Мейджер відзначає, що "справжні суверенні держави" мають низку переваг порівняно з такими країнами, як Греція, які роблять неможливим дефолт по їх зобов'язаннях. Так, ці країни користуються повною свободою при визначенні обсягів випуску держоблігацій, проведенні податкової політики і, врешті, можуть включити "друкарський верстат" для нарощення грошової пропозиції національної валюти і знецінення держборгу в разі потреби.
"Це не означає, що вони можуть дозволити собі марнотратство, це далеко не так, - вважає Мейджер. - Проте це дійсно означає, що у них немає ззовні певної схеми, яка б визначала їхню політику жорсткої економії".
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас