Половина російської економіки пов'язана з корупцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Половина російської економіки пов'язана з корупцією

Казна та Політика
189
Особливо поширене хабарництво в правоохоронній і судовій системі, де доступ до корупційних практик став критерієм престижної і стабільної роботи. Такі висновки зробили російські правозахисники в доповіді "Корупція-2010".
Обсяги корупції в Росії в черговий раз побили всі рекорди в оцінках експертів. 16 серпня 2010 року Асоціація адвокатів Росії за права людини опублікувала на своєму сайті річну доповідь всеросійської антикорупційної громадської приймальні "Чисті руки". В основу доповіді лягли матеріали, зібрані експертами в період з 2 липня 2009 року по 30 липня 2010-го, у тому числі 6 589 скарг жертв корупції. Загальний висновок дослідження: в даний час в Росії "корупційний оборот складає близько 50% ВВП".
Дослідники екстраполюють оцінки, отримані від підприємницького співтовариства, представники якого стверджують, що корупційні витрати становлять до половини всіх їх витрат. У державній сфері справи йдуть ще гірше, вважають автори доповіді: "У більшості навчальних закладів, починаючи від дошкільних і закінчуючи вищими, до 80% обігових коштів є тіньовими внаслідок враження корупцією", а сфера надання державних і муніципальних послуг "до 90% проходить через посередництво, тобто завуальовану корупцію".
Правозахисники нагадують, що їхні оцінки практично збігаються із заявами Світового банку, за даними якого понад 48% ВВП Росії "перебувають в тіні корупції". "Критерієм престижності професії стала не правоохоронна діяльність, а корупційна стабільність вибраної професії", - відзначають вони. Хабарооємкі посади, особливо в судовій і правоохоронній системі, самі по собі є предметом купівлі і продажу.
Найкраще це видно в правоохоронній системі. "Працевлаштування" стало бізнесом правоохоронних органів: наприклад, щоб влаштуватися помічником прокурора в одну з районних прокуратур, треба заплатити не менше 10 тис. доларів", - йдеться в доповіді. Робота "в одному з відділень ГІБДД" може обійтися в суму в п'ять разів більшу.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас