КНР вдалася до нових заходів, які заохочують використання юаня за межами країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КНР вдалася до нових заходів, які заохочують використання юаня за межами країни

Валюта
411
Китай виступив з новою стратегічною ініціативою, що заохочує використання юаня за межами державних кордонів. Уряд КНР дозволить вкладати юані, отримані за кордоном в результаті торгівельних операцій або обмінів центральних банків, в міжбанківський ринок облігацій на материковій території Китаю, передає агентство Reuters із посиланням на повідомлення Народного банку Китаю, повідомляє РБК.
В операціях подібного роду зможуть брати участь три види фінансових інститутів. Це клірингові банки Гонконгу і Макао, які здійснюють операції в юанях; іноземні центральні банки, які підписали з Китаєм угоди про валютні свопи (таких налічується всього сім, і допустимий сукупний обсяг свопів трохи перевищує 800 млрд юанів (117,4 млрд дол.). Крім того, такі операції зможуть проводити зарубіжні банки, що беруть участь у міжнародній торгівлі і використовують юань при розрахунках (такі є в кожній країні світу і 20 китайських провінціях).
Цей захід покликаний збільшити міжнародну вагу національної китайської валюти, в той же час зберігши за державою право здійснювати контроль за потоками капіталу, щоб захистити економіку від спекулянтів. "Досі із заробленими за кордоном юанями можна було чинити як заманеться. Тепер же зроблено крок вперед - створено канал, по якому зароблені за кордоном юані можуть знов проникнути всередину материкової економічної системи", - повідомив один з експертів, економіст гонконзького банку Standard Chartered Bank. За його словами, тепер гонконзькі та інші інвестори зможуть знайти юаню більше застосувань, тим самим створивши більший попит на цю валюту.
Економісти також давно вказували, що недостатність інвестиційних можливостей є однією з завад у реалізації програми, задуманої торік і яка передбачає перехід до розрахунків в юанях, а не в доларах при здійсненні імпорту і експорту.
Проте у зв'язку з цим нагадаємо, що не так давно про перспективи юаня як одну з міжнародних валют висловлювався глава валютного управління КНР І Ган. За його словами, Китай не поспішає робити юань світовим платіжним засобом. "Ми не повинні змінювати нашої скромності. Якщо хтось ще вибере юань як резервну валюту, ми цьому не перешкоджатимемо, бо не можна заважати ринковому попиту. Але ми також не маємо наміру вживати лобіюючих заходів", - заявив І Ган. Він також повідомив, що Китай триматиметься колишнього курсу - його золотовалютні резерви обсягом 2,45 трлн дол., як і раніше, складатимуть іноземні валюти.
Останніми роками уряд Китаю активно підтримував використання юаня, або женьміньбі, за межами державних кордонів. У тому числі зусилля китайського керівництва були спрямовані те, щоб зробити Гонконг центром вільної циркуляції китайської валюти. В той же час влада зі все меншим оптимізмом дивиться на перспективи юаня, не бачачи передумов до його раптового зміцнення. Зокрема, це пояснюється тим, що рівень цін в Китаї впродовж останніх років неухильно підвищувався. Так, навіть після того, як 19 червня уряд наважився скасувати прив'язку юаня до долара, національна валюта зросла всього лише на 0,8% і, більше того, за підрахунками фахівців, знизилася по відношенню до "кошика" валют.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас