Босоніжбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Босоніжбанк

Казна та Політика
2314
Стан банківського сектора після кризи поступово нормалізується. Принаймні, про це свідчить офіційна статистика - в банках спостерігається збільшення депозитів, зменшуються збитки, а Нацбанк все рідше вводить в банки тимчасові адміністрації. Як наслідок, скорочується і кількість номінально проблемних фінустанов.
Зробити висновки
У липні поточного року регулятор повідомив, що вивів тимчасові адміністрації відразу з трьох дрібних банків: Діалогбанку, банків "Столиця" і "Володимирський". Примітно, що сталося це відразу ж після вступу на посаду нового заступника голови НБУ з нагляду Ігоря Соркіна.
За неофіційною інформацією, новим кінцевим власником 100% акцій банку "Володимирський" став Олег Донін, екс-заступник директора з економіки донецької філії ДП "Нафтогазмережі", що входить до структури НАК "Нафтогаз України".
Прикметно, що це ДП було створено восени 2009 р., але вже в квітні 2010 р. було прийнято рішення про ліквідацію цієї організації. В усякому разі, саме пан Донін очолив наглядову раду банку. Нагадаємо, раніше цей банк, як і банки "Європейський" і "Національний Стандарт", які зараз ліквідуються, контролював бізнесмен Павло Борулько.
Цікаво, що про нових власників двох інших банків ("Столиця" і Діалогбанк), немає жодної інформації. Відомо тільки, що раніше банк "Столиця" входив до одноіменної корпорацію, що займається будівельним бізнесом і була підконтрольна київському підприємцю Валентину Ісаку.
Разом з тим у липні чергову фінустанову - "Земельний банк" - було відправлено на ліквідацію. Дивує швидкість вирішення питання. Адже НБУ взяв під свій контроль цей банк тільки 11 травня поточного року, тимчасове управління було введено на півроку - до 11 листопада 2010
Це перший подібний випадок, коли тимчасова адміністрація не "досиділа" до кінця відведеного терміну. До цих пір Нацбанк в більшості випадків, навпаки, продовжував терміни роботи тимчасових керуючих на новий період, що викликало масу запитань і підозр щодо ефективності тимчасових адміністраторів.
Так, якщо пік введення тимчасових адміністрацій спостерігався на початку 2009 р., то масова хвиля ліквідацій цих фінустанов припала тільки на початок 2010 р.
Таким чином, зараз тимчасові адміністрації регулятора продовжують працювати всього в чотирьох банках: "Надра Банку", "Родовід-Банку", Інпромбанку і банку "Синтез". Всього з початку кризи тимчасова адміністрація НБУ, як уже було сказано, вводилася в 26 вітчизняних банках.
Це 14% від усієї кількості банків у країні. На ці фінустанови припало близько 100 млрд грн. активів, що складає більше 10% активів всієї банківської системи, і 44 млрд грн. коштів населення, тобто 21% всіх заощаджень громадян, довірених банкам. При цьому 14 банків з цього списку так і не було врятовано і в даний час знаходяться на стадії ліквідації. У той же час 6 банків були сановані силами приватних інвесторів і ще 3 - націоналізовано.
Наказано вижити
Нагадаємо, що найпершим від відтоку вкладників внаслідок їх паніки восени 2008 р. постраждав Промінвестбанк, що належав сім'ї екс-голови НБУ Володимира Матвієнка. Втім, цю фінустанову було врятовано раніше за інших російською державною корпорацією - Внешэкономбанком. Зараз можна констатувати повну стабілізацію роботи ПІБ.
Про це говорить хоча б той факт, що банк нещодавно достроково закінчив виплату кредитів рефінансування НБУ в загальній сумі 7 млрд грн. У той же час у поточному році банк, як і раніше, веде збиткову діяльність через великий обсяг проблемної заборгованості із кредитів, виданих колишнім керівництвом.
Споріднений ПІБ дрібний банк "Національний Кредит" також перебував на межі фінансового краху, проте в кінці 2009 р. був викуплений приватними інвесторами, найбільшим з яких є Андрій Оністрат (станом на 01.07.10 р. контролює майже 50% акцій банку ), колишній менеджер Укрсоцбанку.
Проте "Національний Кредит", за підсумками першого півріччя поточного року, задекларував збитки, при цьому частка проблемної заборгованості на 01.07.10 р. склала 29% кредитного портфеля. Разом з тим у січні - червні спостерігався приріст депозитів, причому як населення, так і компаній.
У квітні нинішнього року інвестиційний фонд "Інвестиційні стратегії" сконцентрував майже 99% акцій іншої проблемної фінустанови - "Західінкомбанка" (м.Луцьк). З чуток, банк контролює донецький бізнесмен Іван Аврамов. Головою наглядової ради цієї фінустанови став Юрій Райтбург, який також очолює наглядову раду невеликого банку "ТК-Кредит".
Показово, що 20 липня пан Райтбург був призначений також головою правління націоналізованого "Родовід-Банку" і розаочне виконання своїх обов'язків після виведення тимчасової адміністрації із цієї фінустанови. У свою чергу, головою правління "Західінкомбанку" призначений Максим Гриценко, колишній заступник голови також банку "ТК-Кредит".
Нагадаємо, що раніше "Західінкомбанк" належав родині депутата Луцької міськради від БЮТ Василя Гаврилишина, який був арештований навесні 2009 р. за підозрою в "шахрайстві, здійсненому в особливо великих розмірах".
Перше півріччя 2010 р. "Західінкомбанк" закінчив із невеликим прибутком, незважаючи на те, що прострочена заборгованість становить майже 27% кредитного портфеля. При цьому в першій половині 2010 р. мав місце відтік з банку депозитів фізичних і юридичних осіб.
Хоча в 2009 р. уряд узяв під свій контроль три банки - Укргазбанк, банк "Київ" і "Родовід-Банк", навряд чи зараз доречно говорити про успішну санацію цих фінустанов. Як уже писав БІЗНЕС, вони входять до числа лідерів банківського сектора за рівнем проблемної заборгованості та збитків, а тому потребують нових капітальних вливань.
Якщо це буде зроблено, то сума, витрачена з бюджету на порятунок цих банків, досягне 28 млрд. грн. Зазначимо також, що тріо "нових" держбанків заборгувало НБУ за кредитами рефінансування близько 10 млрд грн. Крім того, МВФ наполягає, щоб до кінця листопада поточного року було укладено договір із інвестором, який надасть бізнес-план відновлення платоспроможності "Надра Банку".
Нагадаємо, що раніше Кабмін вирішив санувати проблемний банк разом із приватним інвестором - DF Group, яка підконтрольна Дмитру Фірташу. Планувалося, що сторони внесуть до капіталу банку по 5 млрд грн. Минулого тижня "Надра Банк" в черговий раз повідомив про завершення процесу реструктуризації всієї зовнішньої заборгованості більш ніж на $ 800 млн. Як відомо, заборгованість "Надра Банку" перед НБУ становить близько 7 млрд грн.
Це тимчасово
Слід зазначити, що з початку поточного року регулятор вводив тимчасові адміністрації лише в двох фінустановах - "Земельному Банку" (м.Харків), підконтрольному бізнесменові Євгену Чернишову, і банку "Синтез", 75% акцій якого, за даними НБУ, належать столичному підприємцю Олександру Лойфенфельду.
Відзначимо, що Чернишов через страхові компанії "Лемма" і "Лемма-Віте" контролює ще один дрібний харківський банк - "Реал Банк".
В акціонерів банку "Синтез" вже з'явилися претензії до роботи тимчасового адміністратора від НБУ Євгенія Чечилії. "Чечиль Євген Миколайович фактично здійснює розтрату майна банку і сприяє погіршенню фінансового стану ввіреної йому в управління фінустанови", - наголошується в офіційному повідомленні "Преміум Плюс" (володіє 24,96% акцій банку), адресованому голові Нацбанку Володимиру Стельмаху.
Згідно із заявою, мова йде, зокрема, про відмову тимчасового адміністратора від фінансових претензій банку до ВАТ "Бахмацьке хлібоприймальне підприємство", незважаючи на наявність судового рішення про стягнення із цього товариства і його поручителів на користь банку близько 33,9 млн грн .
Відзначимо, що на початку липня перед своєю відставкою екс-заступник голови НБУ Василь Пасічник не виключав нових випадків введення тимчасових адміністрацій в банках. Тим більше що за його словами клієнтські платежі затримували 9 фінустанов. Подібну точку зору поділяють і учасники ринку.
Як вже згадувалося, більше половини банків, які потрапили під контроль тимчасової адміністрації НБУ, були згодом передані на ліквідацію. За даними НБУ, до 1 липня поточного року сукупний кредитний портфель банків, що ліквідовуються, складає 21 млрд грн. Однак позичальники не поспішають виконувати свої зобов'язання.
Так, наприклад, деякі боржники Трансбанку нещодавно заявили, що ліквідатор ухиляється від виконання раніше узгодженої схеми реструктуризації кредитів. Більш того, позичальники просять Нацбанк сприяти компромісу. Практика показує, що процедура ліквідації банків в українських реаліях триває роки.
Так, зокрема, до цих пір не завершена процедура ліквідації Градобанку, розпочата наприкінці 1990-х років. З 2000 р. у стадії ліквідації, як і раніше, знаходиться банк "Слов'янський". Процедура ліквідації банку "Україна" розтягнулася майже на 10 років.
Найбільшим з ліквідованих на даний момент є Укрпромбанк. Нагадаємо, що восени 2009 р. майже всі депозити населення були переведені з цього банку до націоналізованого "Родовід-Банку". Взагалі, сумарна заборгованість ліквідованих банків перед населенням становила 4,2 млрд. грн.
При цьому, станом на 1 серпня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) практично повністю розрахувався із вкладниками збанкрутілих банків, виплативши їм у цілому протягом року більше 3,1 млрд грн.
Таким чином, непокриті втрати вкладників від банкрутства банків склали приблизно 1 млрд грн. Нагадаємо, що ФГВФО компенсує втрати вкладників у розмірі не більше 150 тис.грн. включаючи процентні нарахування за депозитом. Станом на 01.08.10 р. активи Фонду склали близько 3 млрд грн.
Як у них
Кризові втрати
У США тільки з початку 2010 р. збанкрутувало більше 100 банків. У поточному році динаміка розорення фінустанов навіть вища, ніж у минулому, коли криза досить сильно вдарила по фінансовій системі країни. У 2009 р. неспроможними були визнані 140 банків, що стало найвищим показником з 1992 р.
На думку тамтешніх експертів, за підсумками всього поточного року кількість банків, що розорилися, перевалить за 140. Для порівняння: у 2008 р. в США було закрито 28 банків, а в 2007 р. - всього три. Враховуючи, що всього в США налічується більше 8 тис. банків, можна констатувати, що за час кризи збанкрутувало менше 4% загальної кількості банків.
Згідно з американським законодавством, уряд США гарантує вкладникові збанкрутілого банку повернення не більше $ 100 тис. До початку другого півріччя 2010 р. в Росії було 999 банків. Для порівняння: на початок 2009 р. було 1108 банків.
Таким чином, можна констатувати, що за період нинішньої кризи залишило більше 100 банків, або трохи менше 10% їх загальної чисельності, що можна порівняти із втратами українського банківського сектора.
Віктор Лисицький, радник голови правління ПриватБанку
- За час кризи ми втратили за кількістю не менше 10% банків, які зараз ліквідуються. Якщо ж брати за активами, то вийде не більше 5%. По-моєму, це просто нісенітниця, можна сказати, що ми дуже легко відбулися.
Особливо якщо врахувати натхнення, з яким до кризи видавали валютні кредити, а Нацбанк дивився на це крізь пальці, не реагуючи на зауваження окремих експертів і банкірів. Що стосується націоналізації банків, то нормальні держави зазвичай заробляють до бюджету гроші на таких процесах.
Як буде у нас, зараз важко відповісти.
Сергій Яременко, екс-заступник голови НБУ
- Принципи, закладені в самій системі банківського нагляду та реанімації банків, не дають можливості тимчасовій адміністрації успішно санувати банки. Більше того, діяльність тимчасових адміністраторів, як правило, погіршує стан і без того проблемних банків.
І не тому, що більшість тимчасових адміністраторів - погані (хоча тема про те, кого туди беруть, заслуговує окремої розмови), а просто тому, що їхні повноваження дуже обмежені. Таким чином, сама система є непридатною.
Тому говорити, що Нацбанку вдалося врятувати банківський сектор та задовольнити клієнтів, навряд чи доречно. На мій погляд, втрати банківського сектора внаслідок кризи можна назвати системними. Більш того, поки рано говорити про те, що проблеми всіх банків вже розкрилися.
Якість банківських активів продовжує погіршуватися, деякі банки стоять як "потьомкінські села", а заглядати всередину страшно.
В'ячеслав Юткін, перший заступник голови правління Промінвестбанку
- На мій погляд, загалом і в цілому банківська система пережила кризу і вийшла з неї гідно. Що стовується банків - це наслідок серйозних прорахунків, допущених менеджментом і власниками таких фінустанов при формуванні кредитних портфелів.
Криза просто загострила існуючі проблеми. У цьому сенсі, прибравши з ринку таких гравців, криза навіть сприяла зміцненню банківської системи. Думаю, що до кінця року проблеми вилізуть назовні ще в 10-15 середніх і дрібних банків, які в даний час недокапіталізовані через відсутність коштів у акціонерів.
Поки що такі банки перебиваються на інших ресурсах, наприклад, рефінансування НБУ. Коли прийде час віддавати борги, проявиться фінансова неспроможність цих банків. За моєю інформацією, одним із них буде банк, в якому вже працювала тимчасова адміністрація НБУ, але була передчасно виведена.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас