Хабарі в дитсадках зросли удвічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хабарі в дитсадках зросли удвічі

Казна та Політика
1164
З 1 вересня в Києві з'явиться нова форма навчання для малят. Вони ходитимуть в так звані короткочасні групи при дитячих садах. Як розповіла нам начальник главку освіти і науки КМДА Віра Горюнова, такі групи відкриються при кожному садку для 5-річних малят.
Там вони не будуть ні їсти, ні спати, а лише грати в розвиваючі ігри, вивчати ази математики і грамоти. Горюнова запевняє, що за вступ до групи платити не потрібно, і батьки зможуть прийти в будь-який вподобаний садок. Таким чином в мерії хочуть вирішити питання з катастрофічним браком дитячих садків і, як наслідок, - зростанням поборів за "вступ". За даними главку освіти, в Києві бракує близько 10 тисяч місць в садках.
Проблема посилюється ще і тим, що в липні Верховна Рада внесла зміни до закону "Про дошкільну освіту", які передбачають обов'язкову підготовку дітей перед школою.
Правда, міністр освіти Дмитро Табачник запевнив нас, що це не обов’язково. "МОН передбачає навчання в різних формах на вибір - дитсадки, нульові або підготовчі групи в школах, домашні заняття. Це не не сидіння за партою, а заняття у формі розвиваючих ігор, які навчають умінню спілкуватися і бути в колективі", - говорить він. Так чи інакше, але нині у батьків вибір невеликий. Або шукати гувернантку (від 4,5 тис. грн. на місяць), або все ж пробиватися в дитячий садок, де доведеться в результаті викласти від 2 тис. грн. на рік.
Найближчим часом ситуація з садками в місті не зміниться. Якщо цього року в перший клас пішло 26 тисяч школярів, то через п'ять років, за даними Горюнової, чекають 32 тисячі першокласників. Тобто, для тих, кому зараз лише рік, потрібні додаткові 6 тисяч місць.
Орендарів вже попередили, що з "квадратами" в дитсадках, які вони знімали з 1990-х, коли був демографічний спад, доведеться розлучитися. У Шевченківському районі, за словами Дмитра Табачника, повернуть чотири колишні садки. Найбільше проблем з місцями в районах новобудов. "На Харківському масиві, Позняках, Осокорках є дитсадки, де на 100 місць - 108 вихованців. Там ввели два садки, але вони вже переповнені. "Київміськбуд" будує новий садок на Позняках, а за 3 роки в Києві їх зведуть 12. Проблеми з місцями - у всіх районах. Ми ведемо переговори з відомствами, щоб прийняти на баланс районів їхні садки, які були закриті", - говорить Віра Горюнова. А ось шкіл-дитсадків, популярних в кінці 1990-х, більше не буде. "Їх ввели, коли було мало дітей і потрібно було зберегти дитсадки. Зараз у нас - потреба в садках, а молодші школярі хай ідуть в школу", - вважає Горюнова.
Тим часом неофіційні платежі в дитсадках зростають. Без сплати 500 грн. у вигляді доброчинного внеску влаштувати дитину в дитячий садок на масивах неможливо.
"Торік, щоб влаштувати дочку і сина в дитсадок на Троєщині, я внесла 300 грн. за двох. А з моєї сусідки цього року там же затребували вже 500 грн. Плюс двічі на рік ми здаємо до фонду групи по 200 грн. Правда, до садка немає претензій - свіжий ремонт, доглянуті майданчики, хороші вихователі", - розповіла киянка Тетяна Волкова. У центрі, де дитсадків мало, плата в 3 рази вища. "Ми платили 800 грн. при прийомі в садок і по стільки ж - щомісячно. Цього року плату підвищили до 1000 грн., а за прийом беруть 1500 грн. Але з дітьми займаються іноземними мовами, танцями". У главку освіти говорять, що платити не обов'язково. "Грошей не вистачає, і ми вдячні, що батьки надають допомогу. Але якщо ви не хочете, а з вас вимагають, звертайтеся в райвно", - радить начальник главку освіти Віра Горюнова.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас