Економіка зростає швидше, ніж очікували — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка зростає швидше, ніж очікували

Казна та Політика
1941
Експерти говорять: зростання сповільнюється, і до кінця року отримаємо 89-90% ВВП-2008. Держкомстатистики підрахував, що в II кварталі ВВП виріс на 3,9% в порівнянні з I кварталом і на 6% в порівнянні з квітнем-червнем 2009 року. В цілому за півроку зростання ВВП склало 4,9%.
Експерти "Сегодня" зазначають: це більше, ніж прогнозувалося, але говорять, що в другому півріччі ВВП зростатиме значно повільніше, ніж в першому.
Аналітик МЦПІ Олександр Жолудь називає дві причини прискорення ВВП: істотне (20%) його падіння рік тому в другому кварталі і більше, ніж чекали, зростання в квітні-червні цього року промисловості, торгівлі, транспорту, будівництва. "Цифри, які ми маємо, непогані, але в другому півріччі зростання буде меншим, адже в липні-серпні вже є невеликий спад в промисловості та експорті, а інвестиції впали на 8% в порівнянні з 2009 р. У результаті це не гарантує і 4% зростання ВВП", - вважає Жолудь.
Оптимістичніший економіст інвестиційної компанії "Astrum" Олексій Блінов, який прогнозує зростання ВВП за підсумками року в 5%.
На його думку, це відбудеться переважно за рахунок того, що в третьому кварталі традиційно дасть значне зростання сільське господарство, не дивлячись на посуху і втрату частини урожаю, а до зими піде пожвавлення в металургії (з осені очікується збільшення світових цін на сталь).
Також експерт зазначає, що темпи зростання знижуватимуться через те, що в III-IV кварталі збільшується база порівняння, адже саме з липня-2009 наша економіка почала виходити з кризи. Зазначимо: 4-5% зростання ВВП в нинішньому році означає, що наша економіка вийде на 89-90% ВВП 2008 року.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас