Музеї енергетики закриють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Музеї енергетики закриють

Енергетика
482
Експерти рекомендують Мінпаленерго відмовитися від сталінських технологій виробництва теплової енергії у вигляді застарілих ТЕЦ і перейти до альтернативних джерел генерації. Представники Громадської ради при НКРЕ, енергетичних і газових компаній, а також профільних інститутів звернулись до Мінпаленерго з рекомендацією вивести з експлуатації впродовж найближчих трьох-п'яти років застарілі і неефективні ТЕЦ. Натомість пропонується запровадити альтернативні джерела генерації теплової енергії.
Такими джерелами можуть бути сучасні парогазові установки з ККД 50-60%, система електрообігріву на основі теплоакумуляційних установок з використанням теплових насосів або установки із нагрівання води типу "Термер", які споживають електроенергію в періоди нічних провалів. Зокрема, ті ж теплові насоси, що використовують як теплоносій воду, могли б виявитися вельми придатними на чорноморському узбережжі Криму.
"В Україні існує група надвідсталих ТЕЦ, які експлуатуються 60-70 років, і ціна виробництва електроенергії на яких в два-три рази вище, ніж на теплових електростанціях, і в 5,3 рази - ніж на атомних. Ці ТЕЦ не мають жодної перспективи, їх необхідно закрити", - сказав президент Енергетичної асоціації України Василь Котко.
За його словами, застарілі теплоелектроцентралі працюють за стабільним добовим графіком за рахунок відповідного недозавантаження набагато економічніших ТЕС і АЕС, що обумовлене необхідністю виробляти теплову енергію в комбінованому циклі. При цьому потужність із виробництва теплової енергії старих ТЕЦ використовується не більше ніж на 5%. Настільки низький рівень завантаження обумовлений простоєм і деградацією промислових підприємств в зоні ТЕЦ, а також активною відмовою населення від централізованого теплопостачання.
За словами члена НКРЕ Сергія Дунайла, вища собівартість виробництва електрики на ТЕЦ обумовлена також тим, що теплові станції працюють на вугіллі, а більшість ТЕЦ - на газі, ціна умовного палива якого майже в два з половиною рази вища, ніж вугілля. В цілому ж старі українські ТЕЦ відрізняються крайньою низьким КВВП, надкритичною технічною зношеністю, відсутністю екологічного очищення, а також відсутністю амортизаційних коштів на реконструкцію.
В той же час не всі вітчизняні ТЕЦ підлягають закриттю. Існує група великих і відносно нових теплоелектроцентралей, здатних конкурувати в оптовому ринку електроенергії. Йдеться про київські ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, які забезпечують тепловою енергією більше 50% потреби столиці, а також харківську ТЕЦ-5. У цих станцій, на думку експертів, не буде альтернативи в найближчих 30 років.
А ще є третя, проміжна група українських ТЕЦ, які можуть підлягати або закриттю, або повномасштабній реконструкції залежно від їх перспектив.
В чому солідарні всі експерти без виключення, це в необхідності якнайшвидше позбавитися в теплоенергетиці від застарілих технологій 30-х рр. минулого століття.
"Ми все одно викидаємо гроші наших споживачів в неефективні, неекологічні і безперспективні об'єкти, в нікуди. Чи не краще перейти до сучасних енергозбережних технологій і розуміти, за що ти платиш?" - вважає Котко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас