У половині препаратів для схуднення виявлена психотропна речовина — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У половині препаратів для схуднення виявлена психотропна речовина

359
У п'яти з десяти перевірених препаратів для схуднення виявлена психотропна речовина.
Такі дані перевірки на безпеку 10 препаратів для схуднення, котрі найбільш популярні в Україні, ("4.3.2.1", "DA Li", "Hoodi-Da", "Li Da", "XL-S DUO Slim and Shape", "Жуйдемен", "Золота кулька", "Ідеал", "Турбослім день", "Чарівній лотос") озвучив сьогодні на прес-конференції в Києві президент центру експертиз “ТЕСТ” Валерій Безрукий.
По словах В.Безрукого, в препаратах "Чарівній лотос", "Золота кулька", "DA Li", "Li Da" і "Жуйдемен" була виявлена заборонена в Україні речовина сибутрамін, що є сильним стимулятором центральної нервової системи і викликає залежність.
За словами психіатра Олексія Шевцова, сибутрамин є наркотиком, "і його дія абсолютно не відрізняється від дії будь-якого іншого наркотика". При цьому вміст забороненої речовини в одній капсулі препаратів для схуднення у декілька разів перевищував норми, допустимі до заборони цієї речовини. Фахівці підкреслили, що вживання дієтичних добавок із сибутрамином може бути небезпечним для здоров'я і життя людини.
Безрукий підкреслив, що перевірені препарати користуються дуже великою популярністю в Україні - за останніх півроку лише в аптеках було продано препарату "Li Da" на суму понад 17 млн. грн., "Чарівній лотос" - 10 млн. грн., "Da Li" - 1,7 млн. грн., "Жуйдемен" - 1,4 млн. грн. і "Золота кулька" - 207 тис. грн.
Він повідомив, в даний час державний контроль препаратів для схуднення, що відносяться до дієтичних добавок, обмежений, він зводиться до того, що перевіряється список інгредієнтів, і якщо в списку немає заборонених речовин, їх реалізація дозволяється. На думку Безрукого, це дає великі можливості для зловживання, коли "заявлений склад не має жодного відношення до реальності", оскільки виробники не вказують у складі вміст забороненої речовини, яка присутня в препараті.
Безрукий повідомив, що центр "ТЕСТ" готує звернення з даними результатів дослідження до Адміністрації Президента, Кабінету міністрів України, Антимонопольного комітету, Міністерства охорони здоров'я. "Будемо сподіватись, що ситуація зміниться", - сказав він.
Головний дієтолог Мінздорова України Олег Швец ьрекомендує споживачам, що використовують дієтичні добавки, замінити їх на медичні препарати. Він також нагадав, що будь-які препарати малоефективні без дотримання низькокалорійної дієти і збільшення фізичної активності.
Як повідомляв УНІАН, прокуратура проводить перевірки аптек на наявність у продажу заборонених препаратів. У столиці вже порушено кримінальну справу Деснянським райуправлінням міліції. У Запорізькій області порушено 5 кримінальних справ за фактом продажу в аптеках засобів для схуднення, що містять психотропні речовини.
*** При прередозуванні сибутраміна можуть виникати запаморочення, озноб, нудота, безсоння, тахікардія, аритмія. При тривалому безконтрольному вживанні можливі важкі нервово-психічні розлади.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас