Європа, підсумки торгів: Індекси закрились у флетовій лінії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа, підсумки торгів: Індекси закрились у флетовій лінії

Фондовий ринок
94
Торги в Європі завершились у флетовій лінії. Активність в секторі злиттів і поглинань нівелювала негативний вплив слабких макроекономічних даних.
Загальноєвропейський індекс Stoxx Europe 600 закрився майже без змін на позначці 255,61 пункти, британський FTSE 100 закрився на рівні 5276,10 пункти, німецький DAX також майже не змінився - 6110,57 пункту, французький CAC-40 впав на 0, 4% до 3597,60 пунктів.
Дані з Японії тиснули на ринки. У II кварталі 2010 року темп зростання економіки Японії досяг найнижчого показника за останні три чверті.
ВВП Японії з квітня по червень підвищився лише на 0,4% у річному вираженні, у той час як в I кварталі цей показник дорівнював 4,4%. При цьому, за оцінкою 1919 економістів агентства Bloomberg, середній показник зростання ВВП в II кварталі мав скласти 2,3%.
Прибуток експортноорієнтованих корпорацій, таких як Toyota і Honda, знаходиться під загрозою через зростання єни проти долара, яке досягло максимального рівня за останні 15 років.
На думку фахівців, Банк Японії може бути змушений ослабити валютну політику, щоб попередити дефляцію і підтримати економіку, оскільки державний борг Японії, найбільший у світі, не дозволяє уряду вдатися до будь-яких заходів у цьому питанні.
"Сценарій спокійного пожвавлення економіки стає нереалістичним", - вважає головний економіст Deutsche Securities Сейджі Адачі. Уповільнення зростання економіки Азії і зростання єни, що триває, "можуть змусити центральний банк зробити щось щоб допомогти економіці країни", - сказав він.
Індекс ділової активності в секторі послуг Японії (Tertiary Index) впав на 0,1% в червні в порівнянні з попереднім місяцем. Нагадаємо, що в травні зниження склало 0,9% у місячному вираженні. Індекс показує рівень активності в невиробничій сфері в рамках сфери послуг, з огляду на всі напрями цього сегмента економіки.
Як показали офіційні дані Євростату, інфляція в зоні євро прискорилась до 1,7% у річному вирахуванні в липні в порівнянні з 1,4% місяцем раніше. Такі дані виправдали прогноз, заснований на попередньому звіті статистичного управління Євросоюзу, опублікованого наприкінці липня. Щодо червня, споживчі ціни знизилися на 0,3%, аналітики очікували падіння на 0,4%. Інфляція в Європі може ускладнити завдання поступової відмови Європейського центрального банку (ЄЦБ) від стимулюючих заходів, оскільки жорсткість кредитно-грошової політики послабить темпи відновлення економіки єврозони, зазначають експерти.
Ціни на енергоносії збільшились минулого місяця на 8,1% щодо липня 2009. Споживчі ціни без урахування енергоносіїв (індекс CPI Core) зросли на 1% у порівнянні з 0,9% у червні. Європейський центральний банк прагне зберегти річний рівень інфляції трохи нижче 2%, а голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше заявив, що має намір оголосити в наступному місяці про згортання програми надання необмежених кредитів європейським банкам.
Індекс цін на будинки у Великобританії, що розраховується Rightmove, в серпні впав на 1,7% у місячному вираженні, але збільшився на 4,3% у річному. Індикатор показує зміну тенденцій цін на житло, представляє собою випереджаючий індикатор. Індекс розраховується інформаційним англійським порталом нерухомості Rightmove і публікується кожен третій понеділок місяця.
Греція виконала перші великі завдання із виходу з економічної кризи. Про це заявив у неділю прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу після божественної літургії на грецькому острові Парос. "Для всієї Греції цей рік був дуже важким, проте за допомогою колективних зусиль, колективних жертв ми зробили перші великі кроки, - підкреслив прем'єр. - Ми досягли перших значних цілей, щоб подолати цю кризу ". За його словами, країні вдалося перетворити кризу "в надію на перетворення країни, щоб Греція стала сильною, життєздатною і справедливою ".
Міністерство фінансів Німеччини оголосив, що, не зважаючи на рекордне економічне зростання і додаткові надходження до бюджету, що обчислюються мільярдами євро, воно не змінить своїх планів із запозичення приблизно 65 млрд. євро. "Міністерство як і раніше, вважає, що новий борг у розмірі близько 65 млрд. євро необхідний у цьому році", - заявив в суботу прес-секретар міністерства фінансів. За оцінками німецького аналітичного центру Інститут світової економіки (IfW), додаткові надходження до бюджету у зв'язку з економічним зростанням у другому кварталі складуть 11 млрд. євро в нинішньому році і близько 15 млрд. євро у майбутньому році.
Британська страхова група Aviva в понеділок відхилила пропозицію про купівлю за 5 млрд. фунтів ($ 7,8 млрд.) деяких з її активів більш дрібним конкурентом - компанією RSA Insurance - оскільки ця пропозиція занижує справжню вартість бізнесу. Керівництво Aviva одноголосно ухвалило рішення відмовитися від пропозиції RSA Insurance Group Plc про покупку активів в сфері загального страхування у Великобританії, Канаді та Ірландії, зазначивши, що це «не на користь акціонерів". Підрозділ британської компанії, що займається загальними видами страхування, зафіксував в 2009 р. операційний прибуток у розмірі 1 млрд. фунтів стерлінгів.
Найбільша компанія Індії Vedanta Resources Plc. із видобутку міді купить контрольний пакет акцій (до 60%) компанії Cairn India, індійського підрозділу британської енергетичної корпорації Cairn Energy Plc., за $ 9,6 млрд. Cairn Energy, яка володіє 62,4% Cairn India, заявила, що продасть частку в розмірі від 40% до 51% і використає отримані кошти для повернення «мільярдів доларів» своїм акціонерам та інвестування коштів у розробку родовищ в Гренландії.
Vedanta Resources хоче також придбати до 20% Cairn India, чиї основні активи перебувають у Раджастану, в інших акціонерів, довівши свою частку до розміру 51-60%. В даний час компанії знаходяться на стадії переговорів, однак і в Vedanta, і в Cairn Energy підтвердили намір укласти угоду. Оголошена ціна акцій компанії - 32-відсоткова премія до ринку. У разі успішного завершення операції, Cairn India стане першим нафтогазовим активом Vedanta.
Акції Vedanta Resources подорожчали на 4,9%, Cairn Energy - на 5,3%.
Lloyds Banking Group може закрити свій банківський бізнес в Ірландії. Про це в неділю пише газета Sunday Tribune без посилань на джерела. У лютому лондонська група Lloyds оголосила про закриття роздрібної мережі і посередницького бізнесу в Ірландії. Представник компанії відмовився коментувати газеті стратегію розвитку Lloyds в Ірландії.
США чекає друга хвиля рецесії. На думку аналітиків Goldman Sachs, побільшало ознак уповільнення зростання економіки. У США споживачі, побоюючись безробіття, економлять, а компанії без зростання попиту не ризикують розширювати діяльність і створювати нові робочі місця. Побоювання другого етапу спаду почали зростати в минулий вівторок, коли глава ФРС Бен Бернанке визнав, що одужання економіки сповільнилося, пише видання. За словами професора Нью-Йоркського університету Нуріеля Рубіні, економіка США припинить зростання до кінця року, а криза триватиме до 2013 року. З ним погоджуються економісти Сан-Франциско, які вважають, що в найближчі 1,5-2 роки шансів на другу рецесію більше, ніж на відновлення.
Акції Hennes & Mauritz зросли на 5,2%. Обсяг продажів Hennes & Mauritz в липні 2010 року виріс на 21% на тлі відновлення глобальної економіки, перевершивши очікування аналітиків, які прогнозували, що показник підніметься на 11,7%. Такі дані наводяться в повідомленні шведського ритейлера. H & M - найбільша в Європі і третя за розмірами в світі роздрібна мережа з торгівлі одягом. Продажі компанії в магазинах, які працюють не менше року, збільшились на 10% за підсумками минулого місяця, тоді як експерти очікували, що даний показник зросте на 1,7%. У H & M не наводять даних про обсяг продажів у грошовому вираженні. У компанії працюють приблизно 76 тис. співробітників, обсяг продажів у 2009 році склав 118, млн шведських крон. Діяльність компанії здійснюється в 35 країнах через 1,9 тис магазинів.
Долар впав відносно ієни на тлі розчаровують даних з США та Японії. Великим попитом інвесторів користувався швейцарський франк як валюту притулку. Пара долар / японська єна торгувалася по 85,37 проти 86,28. Євро подорожчав до $ 1,285 проти $ 1,275 в п'ятницю. Британський фунт торгувався по $ 1,568 проти $ 1,56. Пара долар / франк знизився до 1,03 з 1,05. Індекс долара, що дозволяє оцінити вартість американського долара відносно кошика із шести основних валют світу, знизився до 82,2 проти 82,8.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас