Німецькі підприємства пропонують мільярди за продовження експлуатації АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німецькі підприємства пропонують мільярди за продовження експлуатації АЕС

Енергетика
539
Німецькі підприємства готові виплатити уряду мільярдні суми, аби гарантувати продовження терміну служби АЕС всупереч чинному закону, передає агентство Associated Press.
Ця пропозиція також передбачає відміну податку на ядерне паливо. Виконавчий директор найбільшої енергетичної компанії RWE Юрген Гроссманн заявив, що компанія готова віддавати уряду більше половини доходу від експлуатації атомних станцій. Він не назвав точної суми, але за оцінками експертів, прибуток від 17 АЕС , які діють у Німеччні, складає близько 4-5 млрд. євро на рік ($5-7,7 млрд.) і може досягти 200 млрд. євро за 25 років. Уряд Німеччини веде переговори з чотирма компаніями-власниками АЕС.
Нагадаємо, Німеччина планувала заморозити всі АЕС до 2021 року, проте, уряд Ангели Меркель має намір переглянути це рішення у зв'язку з планами зі зменшення викидів парникових газів. Введений цього літа податок на ядерне паливо повинен щорічно приносити скарбниці 2,3 млрд. євро.
Підприємства пропонують замінити податок разовою виплатою у розмірі 30 млрд. євро. Питання відносно цього податку буде остаточно вирішено до 1 вересня, коли уряд представить на обговорення до парламенту бюджет наступного року. Що стосується перспективи продовження експлуатаційних термінів АЕС, дані з'являться не раніше кінця вересня, оскільки уряд повинен визначити майбутні пріоритети відносно джерел енергії.
Консервативна партія Меркель розраховує домогтись продовження експлуатації на 20 років, тоді як соціал-демократи, спільно з екологічною партією, погрожують судом в разі порушення ухваленого в 2000 році закону про відмову від атомної енергетики.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас