Білорусь вдвічі знизила імпорт російської нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь вдвічі знизила імпорт російської нафти

Енергетика
292
Після введення Росією експортних мит на нафту для Білорусі Мінськ майже на 50% скоротив імпорт російського палива. Експорт білоруських нафтопродуктів знижено на 40%, передає Deutsche Welle.
За даними Національного статистичного комітету Білорусі (Білстата), за перші шість місяців 2010 р. країна знизила імпорт нафти з Росії на 49,8%, що складає 6,4 млн т. Одночасно Білорусь скоротила виробництво власних нафтопродуктів і зменшила їх експорт на 40% до 4,6 тис. т.
Після того, як Мінськ і Москва в січні підписали угоду, згідно з якою Росія ввела мито на поставки більшої частини нафти в Білорусь, країна значно знизила обсяги закупівель.
Намагаючись компенсувати скорочення обсягу палива з РФ, Мінськ підписав угоду про імпорт нафти з Венесуелою. Станом на перше липня 2010 р. обсяг поставок становив 114 тис. т за середньою ціною 629 дол. за тонну. Мінськ намагається вирішити суперечку з Москвою в економічному суді СНД
За словами віце-прем'єра білоруського уряду Віктора Семашко, після того як Росія ввела стовідсоткове експортне мито на нафту для Білорусі, нафтопереробні комплекси країни знизили завантаження на 70%.
У березні міністерство юстиції Білорусі подало в економічний суд СНД заяву про неправомірність накладення експортних митних зборів на російські нафту і нафтопродукти, що поставляються Білорусі. Розгляд позову призначено на вересень.
Нагадаємо, 12 липня ц.р. перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв і перший заступник прем'єр-міністра Республіки Білорусь Володимир Семашко у Києві підписали угоду між Кабінетом міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про заходи щодо розвитку співробітництва з транспортування нафти по території України до Білорусі.
Раніше, 21 травня ц.р. прем'єр-міністр України Микола Азаров і прем'єр-міністр Республіки Білорусь Сергій Сидорський доручили своїм першим заступникам погодити тарифи на транспортування венесуельської нафти, закупленої Білоруссю, через територію України.
Відзначимо, 25 квітня 2010 р. Україна почала приймати венесуельську нафту для Білорусі.
15 квітня, українсько-білоруська міжурядова комісія з економічного співробітництва на засіданні в Києві доручила опрацювати варіант транспортування венесуельської нафти. Білорусія прийняла рішення імпортувати нафту з Венесуели через суперечку з Росією навколо мит при поставках російської нафтосировини.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас