ЄК пропонує посилити контроль за фінансовими групами з боку держави — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК пропонує посилити контроль за фінансовими групами з боку держави

Казна та Політика
207
Єврокомісія пропонує посилити контроль за фінансовими групами з боку урядів європейських держав. В якості посилення контролю пропонується розширити функції відповідних регулятивних органів за низкою організацій, що здійснюють банківську, страхову та інші види діяльності у сфері надання фінансових послуг.
Про це повідомляється в поширених сьогодні матеріалах Єврокомісії, повідомляє РБК. При цьому основну увагу планується приділити регулюванню саме материнських компаній.
Серед головних напрямів діяльності Єврокомісії із розширення повноважень національних регуляторів вказується необхідність більшого контролю за багатлразовим використанням капіталу. Наприклад, регулятори контролюватимуть, аби одні і ті самі кошти не враховувалися в капіталі материнської компанії і компанії, що входить до складу групи одночасно.
Крім того, особливу увагу планується приділити контролю за ризиками, що виникають у зв'язку із структурою фінансової групи і не пов'язаними з вузькоспеціалізованими ризиками від банківської або страхової діяльності. Такі ризики здатні поширюватися від однієї компанії, що входить до групи, до іншої. Крім того, подібні ризики часто виникають через конфлікт інтересів, зокрема, коли одна з компаній групи націлена на продаж якогось активу в той час, як інша компанія прагне утримати його від продажу.
Як говориться в повідомленні Єврокомісії, наразі новий законопроект про розширення наглядових функцій національних регуляторів обговорюється в Європарламенті й Раді міністрів ЄС. Єврокомісія планує, що цей даний законопроект набуде чинності в 2011 р.
Фінансові групи ведуть діяльність на території декількох держав і, на думку Єврокомісії, грають важливу роль в європейській економіці. Як основний аргумент до розширення наглядових повноважень наводиться приклад фінансової кризи, коли проблеми кількох груп, викликані недостатнім контролем за з бізнесом, потребували негайного втручання з боку уряду. Саме завдяки фінансовій підтримці, наданій європейськими державами, вдалось утримати слабкі компанії "на плаву".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас