Митниця вирішила перевіряти все експортне зерно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митниця вирішила перевіряти все експортне зерно

Аграрний ринок
389
Внаслідок "масштабних махінацій" з якістю зерна, що експортується з України, Державна митна служба планує здійснювати ретельну перевірку 100% заявленого до експорту зерна. Про це заявив на прес-конференції заступник голови Держмитслужби Сергій Семка.
"Раніше перевіркам піддавалися переважно імпортні операції, тепер ми включили й експортні, особливо експорт сільгосппродукції як сезонного товару", - повідомив Семка.
Він нагадав, що Держмитслужба в межах своїх повноважень має право здійснювати перевірку достовірності документів, котрі надаються при вивезенні товарів за межі України, а також відбирати проби і зразки товарів для проведення експертизи.
При цьому об'єктивність досліджень досягається шляхом залучення незалежних експертів.
В цілому, за словами заступника голови Держмитслужби, з майже 150 тисяч тонн зерна, які сьогодні завантажені на судна і заявлені до митного оформлення з метою вивезення за межі України, майже четверта частина виявилася заявленою за помилковими даними.
Зокрема, за результатами перевірок, на сьогодні було порушено чотири кримінальні справи за порушення на загальну суму майже 7 мільйонів доларів. При цьому йдеться про експорт пшениці в об'ємі майже 35 тисячах тонн. Три з названих справи було порушено відносно українських експортерів зерна - ПП "Агроекстра", ПП "Сарна", ПП "Віталмар Агро". "Заявлене до митного оформлення як "пшениця 5-6 класу" зерно виявилося 2-3 класу якості", - зазначають митники.
Четверта кримінальна справа була порушена відносно українського експортера ТОВ "Альфред С. Топфер Інтернешнел". Зернотрейдер заявив до митного оформлення зерно як "пшеницю 3-го класу". Проте експертиза підтвердила 5-й клас якості пшениці. Зараз, повідомили в Держмитслужбі, справи передані до СБУ для подальшого провадження.
"Всі ці випадки свідчать про спроби нечесних експортерів "гратися" з якістю зерна, - зазначають в Держмитслужбі. - Або для того, щоб з України вивезти продовольче зерно, а залишити полову, уникнути, таким чином, повноти оподаткування, та ще і отримати надприбутки, або для того, щоб, видавши фуражне зерно за високоякісну пшеницю, незаконно відшкодувати ПДВ з бюджету. І у тому, і в іншому випадку збитків зазнає держава".
Сергій Семка також вважає, що в рамках початих кримінальних справ обов'язково має бути дана оцінка і встановлена причетність посадових осіб Державної інспекції з контролю якості сільгосппродукції, які нібито давали фальсифіковані висновки з якості та сортності зерна.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас