Ъ: В Україні вирішили зачистити частоти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: В Україні вирішили зачистити частоти

1210
Сьогодні Київський апеляційний суд починає розгляд справи про відбирання частот і ліцензій в опозиційного "5 каналу", Тbi і ще 14 телекомпаній. В суботу деякі з цих телеканалів провели годинний ефірний страйк, пояснивши його загрозою свободі слова. А громадський рух "Стоп цензурі!" заявив про готовність призвати журналістів до загальнонаціонального страйку "в разі невиконання рекомендацій міжнародних журналістських організацій і недотримання міжнародних зобов'язань України у сфері захисту вільних ЗМІ з боку президента Віктора Януковича". Втім, законність рішення про надання частот вказаним телекомпаніям теж далеко не очевидна.
В суботній прайм-тайм відразу три українські телеканали - "5 канал", Тbi і ТРК "Чорноморська" - провели годинний страйк. О 19.00 ефір цих телеканалів обірвався, і на екрані протягом години демонструвався напис українською і англійською мовами: "Попереджувальний страйк трьох телеканалів на захист свободи слова в Україні". Незадовго до цього керівництво телеканалів розповсюдило спеціальну заяву, в якій пояснило такий вчинок прагненням "привернути увагу суспільства до загрози свободі слова і основам демократії в Україні".
"За останні місяці ми бачимо систематичні спроби знищення свободи слова, вільних ЗМІ, монополізації інформаційного простору, які здійснюються представниками нової української влади, - вказали автори заяви. - Засвідчено і опубліковано дуже багато фактів утисків, загального наступу на права і свободи громадян, згортання демократичних свобод і прагнення до встановлення тоталітаризму в політичному і суспільному ладі країни". За їхніми словами, "ефірний страйк - це кардинальний крок і, можливо, влада сприйме його як свою перемогу". "Але нашою метою є довести суспільству, що саме такий вигляд матиме український телепростір в недалекому майбутньому, якщо ця перемога насправді станеться", - відзначається в заяві телеканалів.
Організатори ефірного страйку не приховували, що їхній крок приурочений до сьогоднішнього засідання Київського апеляційного суду, на якому буде розглянуто справу про відбирання частот в опозиційного "5 каналу", Тbi і ще 14 телекомпаній. На страйкуючих телеканалах побоюються, що суд "під тиском може винести незаконну ухвалу в судовій справі про відбирання частот і ліцензій". "Таке "одностороннє" рішення суд може прийняти завдяки особистій зацікавленості і безроздільній владі члена вищої ради юстиції, глави СБУ і власника компаній-позивачів U.A. Inter Media Group (Валерій Хорошковський)", - стверджують автори заяви.
Нагадаємо, в 2009 році перед "5 каналом" і Тbi постала необхідність отримання частот для мовлення на Україні. В першого доо закриттю каналу. Другому, який лише недавно з'явився на українському медіаринку, був потрібний потенціал для розвитку. Проте на той час всі вільні частоти в Україні вже були розподілені, за винятком тих, що перебувають у віданні міністерства оборони. Саме їх вирішили освоїти "5 канал" і Тbi. Схему розробляли поспіхом, оскільки з 1 січня 2010 року у зв'язку з міжнародними зобов'язаннями України щодо переходу на цифрове мовлення набирала чинності заборона на розподіл частот для аналогового телебачення.
16 грудня 2009 року відбулося засідання національної ради з телебачення і радіомовлення України. Проте, пославшись на відсутність кворуму, члени ради відклали оголошення результатів конкурсу, до якого на той час приєдналися й інші телекомпанії. Підсумки оповістили лише 27 січня 2010 року - найбільшу кількість частот отримали TBi (33 частоти) і "5 канал" (26 частот). Заборону на розподіл частот, що набрала чинності з 1 січня, рада обійшла, пославшись на те, що в січні було продовжено засідання, яке відкрилося в грудні 2009 року, тобто до заборони.
Проте в квітні медіахолдинг U.A. Inter Media Group, що також брав участь у конкурсі й отримав за його підсумками 20 частот, оголосив про відмову від отриманих в січні ліцензій на мовлення. На той час на посту президента Віктора Ющенка змінив Віктор Янукович. У медіахолдингу заявили, що результати конкурсу необхідно скасувати, оскільки розподіл пройшов з порушеннями. Зокрема, там вказали на відсутність кворуму на засіданні нацради, яке оформляло результати конкурсу, коли на ньому були присутні лише п'ять членів при необхідних шести. В результаті 8 червня Київський окружний адміністративний суд скасував підсумки конкурсу.
Для U.A. Inter Media Group, що володіє у тому числі найбільшим українським телеканалом "Інтер", отримані в січні частоти не мають великого значення. Тоді як для "5 каналу" і TBi - це питання виживання. Невипадково телеканали, узявши в союзники ТРК "Чорноморська", пішли на крайні заходи, представивши нинішнє зіткнення інтересів з U.A. Inter Media Group як гоніння на демократію і загрозу свободі слова. Правда, експерти вказують, що аудиторія "5 каналу" і TBi дуже мала, щоб становити реальну загрозу владі.
"Звичайно, не можна сказати, що тут немає політичної складової, - заявив директор української філії Інституту СНД Володимир Корнілов. - Це стало недоброю українською традицією - відбирати частоти в тих телекомпаній, які не відповідають ідеологічним стандартам переможців". Як нагадав експерт, на початку правління Віктора Ющенка в 2005 році "помаранчева влада" також відбирала частоти в телеканалів, які не демонстрували лояльність. "Тепер це торкнулося каналів, які рік тому, будучи провладними, не зовсім законно отримали свої частоти", - констатував Корнілов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас