В Німеччині розпалилися атомні дебати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Німеччині розпалилися атомні дебати

Енергетика
1106
Чотири найбільші енергоконцерни Німеччини, які виробляють близько 80% електрики в країні, в ультимативній формі запропонували державі відкуп у розмірі EUR30 млрд. ($38,3 млрд.), щоб продовжити на 12 років терміни експлуатації німецьких АЕС, а також за відмову уряду від введення податку на паливні стержні для реакторів.
З атомної енергетики, питома вага якої перевищує 23% (близько 148,8 млрд. кВт-год на рік) в загальному балансі виробництва первинної енергії Німеччини, уряд Ангели Меркель збирається взяти мільярди євро на оздоровлення державних фінансів.
Свій намір влада називає компромісним рішенням, оскільки попередній уряд соціал-демократів і "зелених" на чолі з канцлером Герхардом Шредером постановив зовсім знищити атомну енергетику, поступово протягом 32 років відключаючи енергоблоки, що виробляють свій ресурс.
Відповідний закон, в якому для кожної німецької АЕС був вказаний максимальний залишковий обсяг виробництва електроенергії до остаточного відключення, був підписаний 26 квітня 2002 р. Згідно з цим документом в нинішньому році має бути припинена експлуатація двох старих німецьких АЕС - Biblis A і Neckarwestheim.
Християнський демократ Ангела Меркель, яка очолила уряд Німеччини восени 2005 р., за університетською освітою фізик-ядерник, дала зрозуміти, що збереже галузь. На початку нинішнього року федеральний міністр економіки Райнер Брюдерле пообіцяв до осені закріпити продовження терміну дії АЕС відповідними документами. За словами Меркель, атомні станції, на її бачення, послужать мостом, яким країна перейде на поновлювані джерела енергії.
Проте, пішовши атомникам назустріч, федеральний уряд хоче отримати частину прибутку, що генерується ними. Зробити це влада збирається за допомогою введення нового податку на паливні стержні для АЕС у розмірі EUR2,3 млрд. ($2,9 млрд.) на рік.
Побоюючись, що сума цього податку згодом може бути значно збільшена в разі приходу до влади нового нелояльного до мирного атома уряду, енергетичні концерни RWE, Eon, ENBW і Vattenfall погрозили одночасно зупинити всі АЕС.
Як альтернатива податку компанії запропонували уряду створити спеціальний фонд, в який вони платитимуть за кожен МВт-год енергії, отриманий завдяки продовженню термінів експлуатації АЕС. Але енергетики висунули умову: кошти з цього фонду мають прямувати виключно на розвиток альтернативних джерел енергії. Також компанії запропонували одноразово внести до фонду $38,3 млрд., в обмін на закріплене законом продовження на 12 років термінів експлуатації АЕС.
"Життя АЕС можна продовжити на багато десятиліть. В Німеччині найнадійніші в світі атомні станції. В інших країнах подібні АЕС працюють по 60 років, а у нас повинні бути в експлуатації 32 роки", - обурюється глава RWE Юрген Гроссман.
Представники концернів вже провели відповідні переговори із статс-секретарем в Міністерстві фінансів ФРН Вернером Гатцером, проте про якісь результати поки не оголошено. Пошук компромісу сторони планують відновити на цьому тижні.
Тим часом представники опозиції вже звинувачують уряд в укладенні "брудних угод" і отриманні відкотів від небезпечної індустрії. "Канцлер намагається завуалювати тему атомної енергетики трюкацтвом і введенням в оману. Насправді всі брудні операції вже здійснені - старі АЕС продовжують працювати, атомне лобі заробляє мільярди, а пара сотень мільйонів обломилася уряду", - розповів журналістам глава соціал-демократів Зігмар Габрієль.
Атомні електростанції - одні з найприбутковіших підприємств країни. За підрахунками експертів, енергоконцерни Eon, RWE, ENBW і Vattenfall при продовженні терміну дії їх атомних генеруючих потужностей зможуть заробляти додатково понад $10 млрд. на рік. Залишилося погодити, яку частину цієї суми вони пожертвують в обмін на дозвіл працювати.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас