У Мінекономіки з ЄС готові поки лише говорити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінекономіки з ЄС готові поки лише говорити

Казна та Політика
277
"Завадила криза", - пояснив Валерій П′ятницький, заступник міністра економіки.
При цьому в Мінекономіки стверджують, що під час переговорів з ЄС про ЗВТ основним досягненням для України є… власне самі переговори. "За роки членства в СОТ Україна активно включилася у всі переговорні процеси з членами організації в рамках Доха-раунду", - відзначив Валерій П′ятницький.
Нагадаємо, раунд був відкритий в столиці Катару (Доха) в 2001 р. Цей перший раунд багатосторонніх торгівельних переговорів у рамках СОТ присвячений лібералізації тарифних і нетарифних бар'єрів у сфері сільськогосподарської торгівлі, торгівлі послугами та ін. А переговори про створення ЗВТ між Україною і ЄС почалися в лютому 2008 р.
Положення про створення зони вільної торгівлі покликані стати частиною майбутньої угоди про асоціацію України з ЄС. Вводити режим вільної торгівлі планується у форматі "ЗВТ+", який передбачає скасування митних тарифів і приведення регуляторного середовища у відповідність з нормами ЄС. Відбулося вже 12 раундів переговорів України з ЄС про створення ЗВТ.
Як повідомив П′ятницький, в першу чергу "переговори ведуться щодо питань тарифів, субсидій, внутрішньої підтримки, вхідних цін, санітарних і фітосанітарних вимог". Основним каменем спотикання в переговорах з ЄС є тема тарифних квот на м'ясну і молочну продукцію, фрукти, овочі. До досягнень в розвитку співпраці з ЄС П′ятницький відніс і підписання Україною 24 червня ц.р. угоди про зону вільної торгівлі з Європейською асоціацією вільної торгівлі, що об'єднує Норвегію, Ліхтенштейн, Ісландію і Швейцарію.
При цьому заступник міністра утримався від прогнозів про терміни підписання угоди про зону вільної торгівлі. Раніше президент Віктор Янукович заявляв про те, що Україна зможе його підписати до кінця року. Проте експерти сумніваються в тому, що ЗВТ буде створена в названі президентом терміни.
За словами директора Інституту моделювання ситуацій Віталія Бали, Євросоюз не погодиться в найближчій перспективі підписати з Україною угоду про ЗВТ. Стримуючим чинником, за словами експерта, для ЄС послужить економічне і політичне зближення України з Російською Федерацією. В економічній політиці України, на думку експерта, необхідно зберігати нейтралітет і користуватися тими можливостями співпраці, які вона має. "Криза показала, що європейські правила управління економікою себе не виправдали. Враховуючи це, Україні вигідно розвивати двосторонні відносини з країнами-членами СОТ і учасниками "Східного партнерства", ніж прагнути в ЄС", - відзначив у коментарі експерт. На його думку, країні варто почекати 2-3 роки для того, щоб придивитися до Європи, напрацювати економічний фундамент і лише потім рухатися у бік ЄС.
Заступник директора Центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Валерій Чалий вважає, що питання про ЗВТ з Євросоюзом потрібно розглядати в контексті загальнонаціонального курсу на євроінтеграцію. "Цього року угода не буде підписана. Це питання ще не одного раунду переговорів, і чекати його підписання можна наступного року", - відзначив Чалий.
"На сьогодні ЄС згоден відкрити свої ринки по 90% товарних позицій. Каменем спотикання став агроринок", - сказав виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. За його словами, ЄС планує обмежити доступ на свій агроринок шляхом введення експортних квот, в межах яких можна продавати товари без оплати мит. Також Євросоюз вимагає відповідності вітчизняної продукції євростандартам і захисту прав інтелектуальної власності. "При цьому ЄС чекає, що Україна відкриє європейцям свій автомобільний ринок. Українська сторона, у свою чергу, боїться, що це призведе до колапсу внутрішнього авторинку", - резюмував експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас