"Нафтогаз" нарощує борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" нарощує борги

Енергетика
543
Такі плани Кабмін оприлюднив у постанові №713, якою затверджується фінансовий план компанії на 2010 р.
Цим же документом Кабмін доручив керівництву Мінфіну під час підготовки поправок до держбюджету на 2010 р. передбачити відповідний випуск цінних паперів.
За останні два роки це не перша спроба поповнити УФ держкомпанії. У 2009 р. уряд збільшив статутний фонд компанії на 18,6 млрд. грн. - до 24,1 млрд. грн. - шляхом випуску ОВДП. У грудні минулого року Кабмін Юлії Тимошенко постановою №1408 запропонував збільшити статутний фонд НАК ще на 12 млрд. грн. - до 36,1 млрд. грн. Тоді Мінпаливенерго доручили прийняти рішення про приватне розміщення додаткових акцій компанії, взявши до відома, що придбання вказаних акцій здійснюється шляхом їх обміну на ОВДП, випущені згідно з цією постановою.
Тоді уряд рекомендував Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку розглянути до 28 грудня 2009 р. заяву "Нафтогазу" про реєстрацію випуску додаткових облігацій з продовженням до 30 червня 2010 р. терміну подачі компанією документів, необхідних для такої реєстрації. Згідно зі звітом НАК, за перше півріччя 2010 р. його статутний капітал, як і раніше, становить 24,1 млрд. грн.
"Швидше за все, Кабмін внесе облігації до статутного фонду НАК, а компанія цими паперами погасить частину кредитів державних банків. Отже, фінансовий ринок, ймовірно, відразу не побачить ці папери. Є і інший варіант: Мінфін продасть ОВДП держбанкам, а виручені гроші внесе до статутного фонду компанії, після чого НАК частково розрахується по боргах перед банками", - говорить виконавчий директор ІК "Трійка Діалог Україна" Артем Єршов.
На думку глави ІК "Інвестиційний капітал Україна" Валерії Гонтарєвої, швидше за все ОВДП статутного фонду монетизує Національний банк, тобто поступово викупить їх на вторинному ринку. Другим сценарієм, на думку Гонтарєвої, може стати рішення Кабміну продавати ці папери на відкритому ринку інвесторам або банкам.
На думку президента Київського міжнародного енергетичного клубу, екс-голови "Укртранснафти" Олександра Тодійчука, попит на ці папери стане тестом довіри кредиторів до цієї організації. "Якщо умови випуску цих паперів виявляться привабливими, серед бажаючих їх купити виявляться і колишні інвестори, які захочуть підсилити контроль над компанією, збільшивши облігаційний портфель", - говорить Тодійчук.
Щоб саме так і сталося, на думку Валерії Гонтарєвої, Мінфін повинен буде запропонувати ринкові умови прибутковості по цих паперах, тобто не гірші, ніж умови, запропоновані урядом на первинному аукціоні Мінфіну, або ж ціни вторинного ринку ПДВ-облігацій. "Оскільки параметри випуску цих паперів невідомі, поки складно сказати, чи НАК продаватиме ці папери на ринок з дисконтом.
Швидше за все, щоб не показувати збиток від дисконту НАК, все ж буде монетизувати ці ОВДП", - говорить Гонтарєва.
Депутат від БЮТ Сергій Пашинський таку економічну політику називає необґрунтованою. "З одного боку, уряд підвищує ціни на газ для балансування витратно-прибуткової частини НАК. Паралельно майже на $1 млрд. Кабмін розраховує збільшити статутний фонд компанії. Плюс до цього - чутки про додатковий випуск власних облігацій НАК для погашення боргів перед банками", - дивується Пашинський.
За інформацією "ЭИ", паралельно з ідеєю збільшення статутного фонду в НАК розробляють план випуску внутрішніх корпоративних облігацій на суму, що не перевищує статутний фонд. Всього планується близько 30 траншів, і станеться це відразу після позитивного рішення щодо збільшення УФ.
На думку експертів, новий борг залучить інвесторів лише в разі, якщо уряд погодиться підтвердити його державною гарантією, як це сталося торік при реструктуризації боргу по єврооблігаціях (випущених в 2004 р. на $500 млрд.), що істотно підвищило привабливість цих паперів.
Однак і тут є складність - Міжнародний валютний фонд (МВФ) обмежив український уряд в можливості гарантувати борги. Меморандум про співпрацю між Україною і МВФ передбачає можливість держави випускати такі гарантії на суму не більше 15 млрд. грн. "Теоретично, частина цієї суми може бути використана НАК. При сьогоднішньому фінансовому стані компанії інвесторів не залучить новий борг", - говорить Гонтарєва.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас