Ірландські банки стали приводом для занепокоєння інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірландські банки стали приводом для занепокоєння інвесторів

Казна та Політика
277
Через місяць після публікації стрес-тестів європейських банків, що ослабили побоювання експертів стосовно стану банківської системи єврозони, проблеми ірландських банків знов змушують інвесторів нервувати.
Як пише газета The Waal Street Journal, на цьому тижні Ірландія отримала схвалення Єврокомісії на вливання додаткового капіталу в розмірі 10 млрд євро в державний банк Anglo Irish Bank, окрім 14,3 млрд євро, вже наданих йому раніше.
В середу Банк Ірландії, 36% якого належить державі, оголосив, що зафіксував у першому півріччі доподатковий збиток, який удвічі перевершив показник того ж періоду минулого року.
Вартість запозичень для Ірландії зростає, свопи на дефолт по кредиту (CDS), прив'язані до боргових зобов'язань країни, підскочили з початку серпня на 36%.
Нові побоювання стосовно банківської системи Ірландії дозволяють говорити про те, що проведені стрес-тести не досягли своєї основної мети - вони не змогли усунути побоювання інвесторів щодо стійкості фінансових інститутів єврозони.
Європейські регулятори 23 липня опублікували результати стрес-тестів, згідно з якими лише семи банкам з 91 може знадобитися додатковий капітал при розвитку ситуації в економіці за найгіршим сценарієм. Ці оптимістичні дані були добре прийняті ринками, акції банків дорожчали, CDS, прив'язані до їхніх бондів, знижувалася.
Проте потім акції банків знов почали дешевшати, підіндекс Stoxx Europe 600, в розрахунок якого входять папери фінкомпаній, за останні два тижні впав на 8%. Вартість залучення банками коштів зросла, що є сигналом стурбованості інвесторів ситуацією в секторі.
Банки Південної Європи більше покладаються на Європейський центральний банк (ЄЦБ) як джерело залучення коштів. Грецькі банки збільшили запозичення в ЄЦБ в липні на 2,5% в порівнянні з червнем, португальські банки - на 21%, італійські - на 12%.
В даний час проблеми ірландських банків вийшли на перший план. В четвер уряд країни розмістив шести- і восьмимісячні облігації на загальну суму 1 млрд євро. При цьому прибутковість по шестирічних бондах склала 2,458% річних в порівнянні з 1,367% річних, виплачених на минулому аукціоні, що відбувся три тижні тому.
Прибутковість десятирічних бондів Ірландії зросла до 5,367% річних, що на 2,94 процентного пункту вище від процентної ставки німецьких бондів з аналогічним терміном обігу. За тиждень прибутковість ірландських бондів піднялася на 0,5 п.п.
Проблеми в банківському секторі Ірландії пов'язані з крахом сфери комерційної нерухомості. Саме на цьому ринку присутність Anglo Irish Bank була дуже велика.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас