Нові судові правила спростили стягнення боргів з українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові судові правила спростили стягнення боргів з українців

Казна та Політика
4592
З набранням чинності нового Закону України "Про судоустрій" в Україні почала діяти норма, за якою суд має право видати наказ, якщо буде заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення і радіомовлення з врахуванням індексу інфляції і трьох відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості.
Як відзначає "Дзеркало тижня", після ухвалення нового закону про судоустрій відповідні зміни були внесені до норм цивільно-процесуального кодексу, що регулюють порядок спрощеного (не у позовному порядку) рішення питання про стягнення боргів.
"Механізм отримання судового наказу дуже простий: звернення до місцевого суду за місцезнаходженням (мешканням) боржника", - наголошується в повідомленні.
Причому, як помічає видання, на розгляд питання дається три дні, без судового засідання і виклику сторін. Потім копія судового наказу посилається боржнику рекомендованим листом.
"Навіть якщо його не було за цією адресою, вдень отримання копії наказу вважатиметься дата на позначці пошти про відсутність боржника за цією адресою або дата, відмічена в поштовому повідомленні про вручення або відмову від отримання", - йдеться в статті.
Її автор відзначає, що від цих дат у боржника є 10 днів на те, щоб подати до суду заяву про скасування відміченого наказу (в разі незгоди з ним).
"Якщо раніше було достатньо подати до суду заяву про скасування, щоб наказ був скасований майже автоматично, то тепер ця процедура трохи ускладнилася", - повідомляється в статті.
"Причому якщо видача судового наказу проводиться без виклику сторін і судового засідання, то розгляд заяви про скасування такого наказу - навпаки: у судовому засіданні за участю позивача і боржника", - відзначає видання.
Автор статті підкреслює, якщо так сталося і суд не отримав впродовж 13 діб (з врахуванням десятиденного терміну на подання боржником) заяви на скасування судового наказу, то цей документ набирає законної сили і суд видає його стягувачу для пред'явлення до виконання.
"Це означає, що з ним можна йти в Державну виконавчу службу зі всіма поганими для боржника наслідками. Оскаржити ж відмічений документ вже дуже маловірогідно", - констатує видання.
На думку автора публікації, "враховуючи низьку правову освіту наших громадян і невисокий рівень захисту їхніх прав з боку правоохоронних органів, ціною таких змін стануть долі сотень людей, в яких відберуть і квартири, і засоби для існування".
"Але формально все, звичайно, буде згідно із законом - на розсуд суду!", - додає автор статті.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас