Український ринок акцій закрив тиждень у слабкому "плюсі" під впливом невизначеності на світових майданчиках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій закрив тиждень у слабкому "плюсі" під впливом невизначеності на світових майданчиках

Фондовий ринок
166
Український ринок акцій завершив тиждень незначним підвищенням основних фондових індикаторів при низькій активності гравців на тлі невизначеності на світових фондових майданчиках: індекс "Української біржі" (УБ) зріс на 0,56% - до 2021,01 пункту, індекс <а href=" http://charts.finance.ua/ru/stock/indices/-/1/pfts " target="_blank"> ПФТС - на 0,68%, до 817,54 пункту.
Інвестори в п'ятницю вважали за краще не підсилювати відкриті позиції на тлі високої невизначеності на світових фондових майданчиках.
Як відзначив аналітик інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин, серед подій дня варто виділити різке зростання на відкритті торгів на <а href=" http://charts.finance.ua/ru/stock/indices/-/1/ux " target="_blank"> УБ акцій "Азовсталі" (+19,2%), що, на його думку, можна пояснити помилкою покупця, який виставив заявку на покупку істотно вище ринку, чим не забули скористатися найбільш уважні інвестори. Втім, надалі папери меткомпанії скоректувалися вниз і за підсумками дня зросли всього лише на 3,07%.
Крім того, додав аналітик, ще одна неординарна подія дня на ринку - технічний збій на "Українській біржі", що викликає відсутність активності протягом перших 40 хвилин торгів.
За словами інвестиційного консультанта інвесткомпанії "Драгон Капітал" Сергія Пилипенка, європейські ринки в п'ятницю знижувалися в руслі світових тенденцій, незважаючи на вихід сильної статистики. Особливо порадувала інвесторів Німеччина, ВВП якої злетів на 2,2% в другому кварталі в порівнянні з першим при прогнозі 1,3%, досягнувши максимуму з 1991 року. ВВП єврозони в другому кварталі, як і очікувалося, зріс на 1% в порівнянні з першим кварталом. Не змогли переламати поточну тенденцію на світових ринках і дані з Америки. Роздрібні продажі в США в липні зросли вперше за чотири місяці на 0,4%, проте виявилися гіршими за чекання аналітиків, які прогнозували зростання на 0,5%. Індекс CPI збільшився в липні на 0,3% при прогнозі 0,2%. Індекс споживчої довіри Університету Мічигану склав в серпні 69,6 пункту, практично збігшись з прогнозом експертів (69,3 пункту). Незважаючи на негативне відкриття, американські індекси змогли вийти в "зелену зону", таким чином, підвищивши апетит до покупок і на інших світових ринках.
Серед внутрішніх корпоративних новин В.Іванишин відзначив інформацію про плани "Першої Вантажної Компанії", найбільшого російського оператора залізничних перевезень, купувати вагони на російському ринку. На думку експерта, враховуючи дефіцит виробництва вагонів в РФ, можна чекати, що частина замовлень припаде на українських вагонобудівників.
На УБ акції Крюковського вагонозаводу підвищилися на 3,98%, Стахановського вагонозаводу - на 0,49%. При цьому акції Крюковського вагонзаводу підтримали також дані про збільшення виробництва вантажних вагонів за сім місяців 2010 року в п'ять разів.
Найбільша активність спостерігалася в секторі паперів металургійних компаній, які закрилися в "зеленій зоні", за винятком акцій Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча (-7,47%). Акції Єнакіївського метзаводу подорожчали на 1,02%, Алчевського меткомбінату - на 1,72%.
Трійку лідерів за обсягами торгів у п'ятницю склали акції "Азовсталі" (7,9 млн грн.), Укрсоцбанку (7,2 млн грн.) і Авдіївського коксохімічного заводу (7,1 млн грн.).
Гірше за ринок виглядали котирування Сумського НВО ім. Фрунзе (-0,56%) і концерну "Стирол" (-1,36%). Як відзначив глава департаменту торгівлі інвесткомпанії "БГ Капітал" Вадим Самар, в паперах "Стиролу" декілька днів поспіль йде активна фіксація прибутку після зростання котирувань впродовж двох тижнів.
На УБ обсяг торгів акціями склав 90,2 млн грн.
НА ПФТС загальний обсяг торгів склав 59,3 млн грн., у тому числі акціями - 16,2 млн грн.
На думку фахівця інвестгрупи "Сократ" Антона Левінського, результати п'ятничної торгівельної сесії не дають підстав для однозначного прогнозу, як поводитиметься ринок далі. Незважаючи на масу позитивних макростатистичних даних з Європи і США, світові фінансові майданчики продемонстрували різноспрямовану динаміку з переважанням "ведмедячих настроїв". Статистика торгів свідчить, що інвестори все ще з побоюванням оцінюють перспективи подальшого зростання світової економіки.
Як вважає Лнвінський, ринок вирушає в "боковик". За його прогнозами, значні коливання індексів можуть бути викликані лише новинним фоном - як внутрішнім, так і зовнішнім. Серед найбільш важливих статистичних даних, які вийдуть в понеділок, експерт виділив дані про ВВП Японії, індекс споживчих цін в єврозоні, а також дані щодо ділової активності й ринку житла в США.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас