Erste Group: Другої хвилі кризи не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Erste Group: Другої хвилі кризи не буде

Казна та Політика
503
Другої хвилі кризи не буде, але потрібно робити поправку на те, що ризик падіння фондового ринку залишається актуальним.
Таку точку зору висловлено у дослідженні Erste Group, переданому агентству УНІАН.
На думку аналітиків, в даний час ринки досить нестабільні, та і досвід показує, що має пройти деякий час, перш ніж поліпшення економічних показників впливатимуть на фондовий ринок. У зв'язку з цим інвестиції в держави Центральної і Східної Європи (ЦСЄ) є досить вигідними. На тлі непростої ситуації в багатьох країнах, де необхідно зменшити високий рівень заборгованості, не уповільнюючи темпів зростання, ЦСЄ не загрожує критичне зростання зовнішнього боргу. Загальні темпи зростання вирівнюються, що природно після значних доходів, отриманих протягом недавнього періоду відновлення фондових ринків. Не дивлячись на те, що темпи зростання стабілізуються або навіть трохи знижуються, вони все ще знаходяться на допустимому рівні.
Як зазначають аналітики, зараз ринок все ще керується емоціями, які, швидше за все, і надалі на нього впливатимуть сильніше, ніж фундаментальні показники (що вже спостерігалося торік). На ринку продовжують домінувати імпульсивні настрої, що властиве періодам як підйому, так і падіння. "Хороша новина полягає в тому, що інвестори почали розрізняти ринки. Період, коли країни ЦСЄ необгрунтовано порівнювали з країнами PIIGS, в яких зовнішня заборгованість значно вища, закінчився (йдеться про Португалію, Ірландію, Італію, Грецію і Іспанію). І хоча ринки ЦСЄ все ще залишаються в пастці імпульсивних настроїв, принаймні, це рух в правильному напрямі, який допоможе відокремити зерна від плевел, погане від хорошого" - пояснює співкерівник департаменту досліджень фондових ринків ЦСЄ в Erste Group Хеннінг Ескухен.
В дослідженні говориться, що в другому кварталі ц.р. інвестори в регіон ЦСЄ, поза сумнівом, зменшили частку акцій з високим ризиком в портфелі, оскільки високоризикові цінні папери і акції невеликих компаній подешевшали. Як демонструє чинник цінового моменту, це були головним чином акції, які показали велику прибутковість кілька місяців тому. З іншого боку, компанії з високими продажами і приростом доходів продовжували демонструвати позитивну динаміку котирувань.
За словами аналітиків, акції компаній ЦСЄ торгуються значно дешевше за західні компанії, дисконт становить 22% і грунтується на прибутковості облігацій (Австрія займає перші позиції із знижкою 30%). Не дивлячись на те, що прогнозується зростання мультиплікаторів на акції регіону PIIGS на 2011и 2012 рр., існує ризик передбачуваних темпів зростання, навіть враховуючи те, що зростання почнеться з низьких показників. У довгостроковій перспективі, не маючи дуже вражаючих можливостей розвитку, Латинська Америка буде менш приваблива, ніж ЦСЄ. Азійські цінні папери також продаються дорожче за цінні папери ЦСЄ, тоді як чекання зростання азійських ринків з 2011 по 2012 рр. виглядають не дуже вражаюче. Нарешті, Африка показує вельми конкурентоспроможні показники, при цьому зберігаються досить серйозні ризики в питаннях корпоративного управління і в інших сферах.
Аналітики підкреслюють, що, як і під час останнього відновлення фондового ринку (наприклад, в 2003-05 рр. в Європі), спочатку активне зростання демонстрували високоризикові акції, після чого покращувалася динаміка зростання акцій компаній, які динамічно розвиваються, а також компаній, ціна акцій яких раніше перевищувала середній показник. Аналітики Erste Group прогнозують, що інвестори віддадуть перевагу акціям з істотним потенціалом зростання.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас