Китайські багатії приховують 1,4 трлн дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайські багатії приховують 1,4 трлн дол

Казна та Політика
352
Громадяни КНР приховують від органів статистики близько 9,3 трлн. юанів ($1,4 трлн.) сірих доходів на рік, 63% яких осідає в кишенях найбагатшої верстви населення.
До таких висновків дійшли фахівці банківської групи Credit Suisse, які опитали більше 4 тис. родин у 64 містах і 19 провінціях. Дослідницька команда контактувала лише з сім'ями друзів і колег, аби зібрана інформація виявилася правдивішою, ніж анонімні опитування.
В спостереженнях експертів Credit Suisse є хороша новина: китайці далеко не такі бідні, як думав багато хто. Величезні нелегальні заробітки громадян живлять бурхливе зростання місцевої ігрової індустрії, ринку нерухомості і західної ювелірної промисловості.
Погана новина полягає в тому, що в економіці, яка зростає найшвидше в світі, в якій унікально поєднуються ринковий капіталізм і соціалізм, нестримно збільшується розрив між багатими і бідними.
"Коли державна влада об'єдналася з капіталом, вільна конкуренція ринкової економіки почала замінюватися монополією кланового капіталізму, що призводить до несправедливого розділення доходів і власності, зниження економічної ефективності і загострення соціальних конфліктів", - стверджує автор дослідження Ванг Сяолу.
Виявилось, що середній річний заробіток міського домогосподарства в Китаї складає 32,154 тис. юанів ($4,8 тис.) При цьому 10% найбагатших домогосподарств КНР в середньому отримують $21 тис., що в три рази перевищує офіційні дані, а 10% найбідніших заробляють $800 - о лише на 13% більше урядової оцінки.
За даними шанхайського дослідницького інституту Хужунь, в Китаї з населенням 1,34 млрд. осіб на початку 2010 р. налічувалося 130 осіб з особистим статком більше 1 млрд. юанів ($142 млн.). Більше лише у США - 359 осіб. Кількість людей з особистим статком більше $1,5 млн. в Китаї складала 825 тис. Не дивлячись на те, що зростання ВВП Китаю торік склало 8,7%, в країні як і раніше 150 млн. живуть менш ніж на $1 на день.
За звітом Credit Suisse, доходи 10% найбагатших китайських родин в реальності в 26 разів вищі, ніж в 10% бідних міських родинах, а не в дев'ять разів, як стверджують офіційні дані. Цей коефіцієнт є одним з найвищих у світі. Якщо порівняти заробітки на душу населення 10% найбагатших городян і 10% бідних сільських жителів, реальний розрив складе 65 разів, замість офіційних 23.
Нелегальні заробітки, за даними Credit Suisse, генеруються через такі джерела, як хабарі, відкати на будівельних проектах, прибуток від незаконного продажу земель, весільні подарунки чиновникам, викачування грошей з державних монополій, таких як тютюнова індустрія.
"Неможливість запобігти епідемії корупції серед китайських чиновників - одна з найбільш серйозних загроз майбутній економічній і політичній стабільності нації. У Китаї близько 10% державних витрат, контрактів і транзакцій використовується на відкати, хабарі або просто крадеться", - стверджує співавтор дослідження, політичний експерт каліфорнійського коледжу Claremont McKenna Мінксин Пій.
На думку експертів, сірі доходи рухають продажі дорогих товарів. За даними Всесвітньої асоціації предметів розкоші (WLA), Китай за обсягами закупівель дорогих брендів обійшов США. Сума, витрачена китайцями на придбання предметів розкоші, з $8,6 млрд. в січні минулого року збільшилася до $9,4 млрд. і склала 27,5% від загальної аналогічної суми у всьому світі.
"Із січня по грудень 2009 р. місячні продажі брендів Armani збільшилися в Китаї на 20%, а Louis Vuitton і Gucci розширили свої торговельні мережі з найбільших міст до другорядних провінційних центрів. Якщо Китай продовжить збільшувати закупівлі предметів розкоші нинішніми темпами, то через п'ять років він обжене Японію і стане найбільшим світовим ринком збуту дорогих брендів з річним обігом у $14 млрд.",- говориться в звіті WLA.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас