Як живуть на мінімум: бадилля і одна сукня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як живуть на мінімум: бадилля і одна сукня

Казна та Політика
1734
Незважаючи на те, що нардепи підвищують рівень мінімальної зарплати чи не кожного кварталу, ціни зросли настільки, що наздогнати їх неможливо. "Сегодня" вирішила з'ясувати, як сучасний житель Дніпропетровська примудряється вижити на 843 грн. на місяць - в чому він собі відмовляє і яку розкіш може дозволити.
Згідно з останніми даними Головного управління статистики в Дніпропетровській області, середньомісячна заробітна плата штатного працівника зараз становить 2432 гривні. Але тисячам городян доводиться виживати на менші гроші. 26-річна Олена Токар, інженер за професією, після закінчення вузу не змогла знайти роботу за фахом і вже три роки працює продавцем овочів і фруктів на ринку "Озерка".
Щодня їй як реалізатору платять 35 гривень, за місяць виходить 910. "Рятує невеликий город, на якому я посадила трохи помідорів, зелень і буряк. Тож хоч цими овочами я влітку забезпечена. Працюючи на ринку, я прекрасно знаю, де можна купити продукти дешевше. Звичайно, доводиться жертвувати їх якістю. Наприклад, яблука я купую по гривні, але биті. Роблю з них пироги і варю повидло.
А масло я купую за 6 гривень. На смак воно більше нагадує маргарин і зовсім не застигає в холодильнику, зате недороге і в кашу йде нормально", - ділиться секретами виживання Олена і додає, що вже давно готує лише економічні страви - із збитих яєць і дрібно нарубаного бадилля буряку виходить відмінний омлет. Таким чином у Олени на харчування йде не більше 400 гривень на місяць, ще стільки ж вона відкладає на комунальні платежі. А на решту грошей молода жінка примудряється купувати обновки. "Добре, що я дрібна і купую собі футболки по 35-50 гривень в дитячому відділі", - розповіла Олена.
А кондуктор тролейбуса №5 40-річна Катерина, хоч і отримує більше (близько 1500 гривень без відсотка за виконаний план), обновку собі дозволити не може. "На всі свята вдягаю одну й ту ж сукню, куплену торік. А взимку - светр, зв'язаний кумою. У чоловіка нещодавно діагностували передтуберкульозний стан, і йому потрібно добре харчуватися. Отже, майже всі гроші йдуть на м'ясо, молоко і яйця", - поділилася з нами жінка.
Фахівці кажуть: мінімум - сума нереальна для виживання. Навіть у наборі продуктів, який можна собі дозволити купити за 800 грн., не вистачає кілокалорій для нормальної життєдіяльності. "Було створено державу з ринковою економікою, але живемо ми ще за плановим господарством. Раніше деякі послуги були закріплені за державою, вона їх оплачувала. Тепер на цей мінімум люди голі й босі, але виживають", - говорить заслужений економіст України Леонід Рубаненко.
Багатих людей в Дніпропетровську, можливо, і більше, ніж в інших містах України, але все одно їх кількість дуже мала в порівнянні з пересічними і навіть бідними громадянами. За даними рекрутингових і консалтингових агентств, як правило, це фахівці, які працюють на зарубіжні компанії, а також топ-менеджери крупних підприємств. "1-2 тисячі доларів - це реальні зарплати для топ-менеджменту і керівників вищої ланки в різних сферах", - говорить співробітник рекрутингового агентства "Персонал Консалтинг" Ірина Кисельова.
Згідно з пропозиціями на сайті з працевлаштування work.ua, у сфері інформаційних технологій фахівці можуть розраховувати на заробітну плату в розмірі від п'яти до двадцяти п'яти тисяч гривень. Правда, для цього потрібно не лише глибоке знання предмету, але і хороше знання іноземної мови. "Мій знайомий вже три роки працює програмістом на американську компанію. Він влаштувався туди ще будучи студентом п'ятого курсу. Заробляє п'ять тисяч доларів на місяць, причому розраховуються з ним виключно "зеленими". Отже, йому і фінансова криза не страшна", - розповіла 24-річна економіст Ірина.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас