План Полсона пішов на світову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

План Полсона пішов на світову

Казна та Політика
517
Конгрес США розглянув доповідь, згідно з якою значна частина 700-мільярдної державної допомоги, виділеної фінансовому ринку за так званим планом Полсона, пішла за кордон. Конгресмени визнали, що при глобальній природі фінансових ринків це було неминучим, але забажали точнішої інформації про те, яким саме зарубіжним компаніям йдуть гроші американських платників податків.
Вчора комітет конгресу США з нагляду представив доповідь про те, яку дію на міжнародні фінансові ринки надала державна програма обсягом близько $700 млрд з надання допомоги фінансовим ринкам (TARP), прийнята в 2008 році в рамках плану тодішнього міністра фінансів США Генрі Полсона.
Як відзначила глава комітету Елізабет Уоррен, "міністерство фінансів США не відстежувало зарубіжні потоки коштів TARP, включаючи і те, чи йшли вони за кордон, чи залишалися в країні". З врахуванням взаємопов'язаності фінансових ринків різних країн і регіонів "розміщення коштів TARP мало наслідки для закордонних ринків, як, втім, і іноземні програми допомоги, швидше за все, побічно допомагали американським компаніям". Проте укладачі 162-сторінкової доповіді підкреслюють, що "потік коштів із США за кордон, ймовірно, перевищив потік закордонних коштів у країну".
В доповіді повідомляється, що найбільші обсяги коштів американських платників податків, швидше за все, пішли за кордон при наданні допомоги найбільшій в світі страхової корпорації AIG, яка ледь не збанкрутіла восени 2008 року, що могло викликати справжній колапс світової фінансової системи. Лише прямі державні вливання в капітал AIG склали $70 млрд - отримавши допомогу, AIG виплатила $40 млрд іноземним компаніям по своїх зобов'язаннях щодо кредитно-дефолтних свопів. Крім того, в доповіді згадані автоконцерни General Motors, Chrysler і фінансова корпорація Citigroup. Всі ці компанії мають розгалужену міжнародну мережу підрозділів, тому виділення їм коштів також могло призвести до "зміцнення" їхніх закордонних операцій і підрозділів.
В доповіді йдеться, що "деякі іноземні компанії змогли скористатися плодами держпрограми гарантій підтримки ліквідності (TLGP), бо володіють в США комерційними банками". Так, наприклад, британський банк HSBC, французький BNP Paribas, іспанський Santander і японський Mitsubishi Tokyo Financial Group за допомогою TLGP змогли випустити боргові зобов'язання на суму не менше $1 млрд.
Укладачі доповіді вказують, що "якби уряд США рекомендував американським компаніям, що отримували кошти за планом Полсона, використовувати ці кошти для виконання своїх зобов'язань лише на внутрішньому ринку, уряд США опинився б у незручному становищі при веденні переговорів з іноземними урядами". Проте "на користь прозорості комітет настійно закликає міністерство фінансів збирати більше інформації про циркуляцію коштів TARP на міжнародних ринках".
Міністерству фінансів необхідно створити базу даних і закликати іноземних регуляторів до публікації відповідної інформації, вважають автори доповіді.
В інтерв'ю агентству Associated Press представник мінфіну США Марк Постенбах заявив, що дані доповіді "показують, що міністерство фінансів ефективно працювало зі своїми закордонними партнерами, різними способами реагуючи на глобальну фінансову кризу".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас