Цушко: Другої хвилі кризи не буде, але доведеться "затягнути пояси" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цушко: Другої хвилі кризи не буде, але доведеться "затягнути пояси"

Казна та Політика
4140
Міністр економіки, лідер Соціалістичної партії Василь Цушко сподівається, що Україна зможе уникнути другої хвилі кризи в 2010 році, проте, за його словами, країні варто готуватися до жорстких реформ. Про це Цушко заявив в інтерв'ю агентству "ЛігаБізнесІнформ".
"Реформи ніколи не бувають популярними. Тому розслабтеся. Якщо ти будуєш новий будинок, тобі потрібне місце. Для цього потрібно знести стару хату. І для цього потрібно пожити в наметі. Так, це незручність. Зате потім з комфортом житимеш в хорошому будинку. Тому, якщо хтось чекає, що будуть реформи і все відразу почне процвітати, то так не вийде, - відзначив міністр. - Реформи - це коли спочатку туго затягуються пояси, а потім всі починають жити комфортно. Просто у нас ці реформи так "заговорили", що вже саме це слово дратує будь-яку людину, і вона на підсвідомому рівні чекає на якусь неприємність".
При цьому, за словами Цушка, уряд усвідомлює, що таке реформування може негативно позначитися на його популярності.
"Прем'єр-міністр, наскільки я бачу, готовий на будь-які реформи. Всякий реформатор оцінюється лише після якогось часу, згодом. Пригадайте реформи Маргарет Тетчер. Її ж на вила піднімали. Але після того, як вона пішла у відставку, всі сказали, що завдяки її діям Англія змінилася. У нас вічно думають: "Ой, а чи буде у мене популярність?" Взявся за реформи - не думай про популярність, проводь їх. Життя і час оцінять", - заявив він.
Оцінюючи співпрацю Міністерства економіки з віце-прем'єром Сергієм Тігіпком і його роль в проведенні реформ, Цушко заявив: "Є головний реформатор в цій країні - це Янукович. Є другий реформатор - це Азаров. Всі інші - це виконавці. Один з таких виконавців - це Тігіпко. От і все. Він чітко виконує свою роботу. Просто, можливо, він більше дає інтерв'ю, активніше контактує з громадськістю".
Міністр економіки також прокоментував деякі невтішні прогнози економічних експертів і слова прем'єра Азарова про можливість нового витка кризи: "Я сподіваюся, що другої хвилі не буде, і ми укладемося в 2010 році в задекларовані параметри, на базі яких прийнято бюджет країни: до 13% інфляції і 3,6% зростання ВВП".
Відповідаючи на запитання журналіста про те, які превентивні заходи для цього вживаються, Василь Цушко заявив: "У нас вся робота превентивна - щоб запустити економіку, щоб вона працювала. Всі заходи, які вживаються у бік реформування, превентивні. Збалансували фінансову систему, знизили дефіцит бюджету, домовилися з МВФ і взяли на себе досить-таки серйозні зобов'язання. Все це робиться для одного - для зростання економіки".
Міністр також торкнувся теми підвищення тарифів на послуги ЖКГ, відзначивши, що система соціальних пільг в Україні застаріла: "Ми 19 років живемо в країні кривих дзеркал. У нас незрозуміло яка економіка. В умовах ринку у всіх країнах платять за все одно стільки, скільки це все коштує. Лише так досягли успіху ті країни, де люди живуть добре, там і платять ті, хто може, за все за вартістю, а ті, хто не може, - отримують допомогу від держави. Гроші йдуть не на всіх усереднено через пільги і низькі тарифи, а на тих, хто не може собі дозволити платити. Це чесний соціальний захист, - переконаний Цушко. - У нас, на жаль, через ідіотський популізм все перевернуто, і виходить країна тотальних пільговиків за відсутності справедливості. Не може економіка існувати у викривлених реаліях".
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас