"Ъ": Європа доганяє Азію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Європа доганяє Азію

Казна та Політика
574
Відновлення світової економіки дозволило українським експортерам диференціювати ринки збуту своєї продукції. Незважаючи на зростання обсягів українського експорту в країни Азії, частка цього регіону поступово скорочується. Взамін збільшується доля Європи, яка в найближчому майбутньому може повернути собі друге місце. Перше ж місце упевнено займають країни СНД, що останніми роками поліпшили свої позиції.
Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в I півріччі склало $2,515 млрд, повідомили вчора в Держкомстаті, що на 1,97% більше, ніж за аналогічний період 2009 року ($2,466 млрд). В цілому експорт товарів з України зріс на 33,5%, до $23,098 млрд, імпорт - на 29,6%, до $25,613 млрд. Коефіцієнт покриття експортом імпорту - 0,9.
В товарній структурі українського експорту зросла частка чорних металів - з 26,7% до 31,1%, енергетичних матеріалів - з 4,3% до 6,9%, а також руд, шлаків і золи - з 3% до 4,5%. При цьому зменшилася частка експорту механічних машин - з 6,8% до 6,5%, зернових культур - з 9,5% до 4,9% і електричних машин - з 5,2% до 4,7%.
Відмічені зміни і в географічній структурі українського експорту. Традиційно найбільшу частку в ній займають країни СНД. В порівнянні з I половиною 2009 року вона зросла на 1,3 процентних пункту і досягла 35%. У свою чергу, частка європейських країн, що скорочувалася в перший рік кризи, зросла на 1,6 процентних пункту, до 26,5%. Проте навіть це не дозволило Європі обігнати країни Азії: незважаючи на те що частка експорту в цей регіон знизилася на 4,1%, він залишається другим за величиною ринком збуту українських товарів (27,6%). Також за останній рік зросла частка постачань українських товарів у країни Північної і Південної Америки - з 2,6% до 4,4%, а частка країн Африки залишилася практично незмінною - 6,9%. Нагадаємо, за підсумками I половини 2009 року спостерігалося протилежне - на тлі зниження обсягів українського експорту стабільними ринками збуту залишалися країни СНД і Азії.
За оцінками експертів, диференціація постачань українських товарів означає поступове відновлення економіки. "Торік виникла ситуація, коли на тлі різкого обвалу обсягів експорту на більшість ринків ключовими торгівельними партнерами України стали країни Азії. Зараз також спостерігається зростання постачань туди українських товарів, але в інших регіонах відновлення попиту відбувається випереджаючими темпами", - відзначає аналітик ІК Astrum Investments Management Олексій Блінов.
При цьому зміцнення частки СНД ще не завершене. "У зв'язку з поліпшенням взаємин між країнами у наших експортерів з'явилася можливість наростити постачання в СНД. Тим більше що цей регіон є основним для збуту продукції українського машинобудування, особливо залізничного", - говорить економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська. За останній рік частка експорту залізничних і трамвайних локомотивів зросла з 1,9% до 4,3%. "Щодо СНД варто говорити про тенденцію затриманого попиту - після кризи відновлюється модернізація російської економіки, і це створює хороші можливості для українського машинобудування", - уточнює професор Київської школи економіки Михайло Сальников.
Змінити ситуацію може створення зони вільної торгівлі з Європейським союзом. Як розповів Ъ один з учасників робочої групи з підготовки договору про вільну торгівлю між Україною і ЄС, його підписання можливе вже весною 2011 року. "Різке зростання постачань українських товарів у ЄС можливе через рік після набрання чинності режиму вільної торгівлі", - відзначає Блінов. "Можна чекати, що незабаром Європа поверне собі друге місце в структурі українського експорту. Проте навіть таке зростання не дозволить витіснити з першого місця регіон СНД", - додав Сальников.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас