У Британії опубліковано заповіти відомих людей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Британії опубліковано заповіти відомих людей

Казна та Політика
288
На британському сайті Ancestry.co.uk, який займається вивченням родоводів і допомагає скласти генеалогічне древо будь-якої людини, вперше були опубліковані заповіти знаменитостей. На сайті в середу з'явилися архівні документи про спадки, залишені більше 6 мільйонами громадян і резидентів Англії і Уельсу в період з 1861 по 1941 рік, пише італійська газета Corriere della Sera.
Як з'ясувалося, майже нічого не нажили економіст, філософ і громадський діяч, автор "Капіталу" Карл Маркс, а також відомий письменник Оскар Уайльд. Навпаки, значний капітал залишили спадкоємцям батько теорії еволюції Чарльз Дарвін і письменник Чарльз Діккенс.
Маркс, який проповідував комуністичну відмову від буржуазної власності, був послідовним до кінця. Молодшій дочці Елеонорі від батька після його смерті в 1883 році дісталися в спадок всього 250 фунтів стерлінгів (у сучасному грошовому еквіваленті це близько 28 тисяч євро).
Таку саму суму наприкінці життя мав в своєму розпорядженні і автор роману "Портрет Доріана Грея". Унаслідок відвертої гомосексуальності Уайльд став жертвою забобонів, які привели його до в'язниці і бідності. Провівши два роки в ув'язненні і на виправних роботах після звинувачення в непристойній поведінці, якою вважався гомосексуалізм, Уайльд виїхав до Франції, де помер в убогості в 1900 році.
Однак були серед знаменитостей і щасливчики, яким вдалось заробити вельми значний капітал. Так, автор відомих творів "Девід Копперфілд" і "Піквікський клуб" Чарльз Діккенс залишив після смерті в 1870 році 80 тисяч фунтів (зараз 7 мільйонів євро). До спадкоємців Дарвіна перейшла власність у розмірі 146 тисяч фунтів (дорівнює сучасним 15 мільйонам євро).
Непоганий спадок залишив після себе і автор детективних розповідей про легендарного Шерлока Холмса Артур Конан-Дойль, який помер у 1931 році, - 63 тисячі фунтів (близько 3 мільйонів євро за сучасними мірками). Із заповіту творця шоколадної імперії Cadbury Джона Кедбері виходить, що після смерті в 1889 році він залишив спадкоємцям статок у розмірі 43 тисяч фунтів (приблизно 5 мільйонів євро в даний час). Автор "Аліси в країні чудес" Люіс Керролл помер в 1898 році, і заповідав спадкоємцям 4145 фунтів (за сучасними мірками - майже 550 тисяч євро).
Як свідчать опубліковані заповіти, зазначає CNN, в середньому за період з 60-х років XIX століття до початку 40-х років XX століття звичайний британець заповідав своїм дітям близько 3,4 тисяч фунтів (приблизно 4 тисячі євро), в деяких заповітах ця сума становить лише 10 фунтів (близько 12 євро).
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас