Стан ліквідності китайських банків в центрі уваги інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стан ліквідності китайських банків в центрі уваги інвесторів

Казна та Політика
380
Китайські банки відчувають певний брак ліквідності на тлі погіршення кредитної якості. Банкам середнього розміру, таким як China Minsheng Banking Corp. і China Citic Bank Corp., може знадобитись залучення додаткового капіталу за рахунок продажу акцій, вважають аналітики. Додаткові кошти потрібні на покриття можливих втрат із кредитів.
Раніше джерела, близькі до китайських банків, повідомляли, що обсяг неповернених кредитів може скласти 23% від загальної суми в 1,1 трлн дол., наданих в кредит на фінансування державних інфраструктурних проектів.
Близько половини боргів доведеться покрити за допомогою вторинних джерел, включаючи поручителів, оскільки підприємства не мають достатнього прибутку. Комісія Китаю з регулювання банківської діяльності зобов'язала банки здійснити повне списання з рахунків безнадійних кредитів і проектних позик до кінця поточного року.
В звіті аналітика Standard Chartered Лоуренса Чена наголошується, що доходи багатьох банків в другому кварталі 2009 року досягли дна і в порівнянні з цим показники другого кварталу цього року будуть вражаючими.
"Однак кредитна якість і стан ліквідності, швидше за все, привернуть увагу інвесторів", - вважає експерт. За його даними, лише один банк (Citic) із представлених на гонконзькій біржі не оголосив про плани із залучення додаткових коштів, хоча розмір його капіталу залишає бажати кращого.
Інформація, котра надходила останнім часом, посилює побоювання про уповільнення економічної активності в Китаї. На цьому тижні головне митне управління КНР повідомило, що імпорт в липні збільшився на 22,7%, до 116,8 млрд дол., хоча експерти прогнозували зростання на 30%. При цьому в червні зростання було на рівні 34,1%. Обсяг експорту збільшився на 38,1%, до 145,5 млрд дол., при прогнозі в 35% (див. "Час новин" від 11 серпня). Дані свідчать про певне ослаблення внутрішнього попиту, який також позначається на доходах банків.
Банкіри сподіваються, що уповільнення економіки не дозволить уряду підвищити позикові ставки, що призведе до невеликого підвищення прибутку. Проте відстрочення може виявитися недовгим, і уряд КНР почне знову посилювати грошово-кредитну політику. "Зараз відсоткові ставки підвищуватимуться з меншою вірогідністю, ніж в другій половині року, тому ми чекаємо, що зростання прибутку банків від головної діяльності продовжить сповільнюватися в наступних 6-12 місяців", - наголошується в звіті аналітиків UBS Investment Research.
UBS знизив прогнози із доходів Industrial & Commercial Bank of China Ltd., China Construction Bank Corp. і Bank of China Ltd. на 5% в 2010 році і на 11% - в 2011-м. Прогноз зростання акцій цих компаній було знижено на 7-15%.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас