Бюджетників до вузів більше не беруть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджетників до вузів більше не беруть

Казна та Політика
566
У вівторок був останній день, коли абітурієнти могли здати оригіналів документів до вузів, куди вони проходили із набраних балів. Підсумок цієї п'ятиденної кампанії із надання документів виявився вельми несподіваним - в багатьох, перш за все, престижних вузах, виявився недобір на бюджетні місця! Виникло це через те, що абітурієнти могли подавати документи відразу в декілька вузів. І, ймовірно, вважали за краще гарантовано поступити в менш престижний, ніж в останню мить залишитися незарахованими до списків у престижному виші.
Тому приймальні комісії в терміново почали обзвонювати студентів, які за рейтинговими списками йшли нижче, заповнюючи місця за їх рахунок. Проблема в тому, що студенти орієнтувалися на "другу хвилю" - за правилами прийому, затвердженими Міносвіти, в середу вузи повинні були опублікувати відкореговані списки і завершити зарахування до 15 серпня. Абітурієнти, що потрапляли в цей список, логічно вважали, що у них є ще 5 днів, аби довезти оригінали документів. На А насправді вузи списки бюджетників вже закрили, заповнивши недобір тими, до кого змогли додзвонитися. Причиною поспіху спостерігачі називають бажання вузів зарахувати "своїх" (тобто банальну корупцію), а в самих університетах виправдовуються - просто хотіли встигнути зарахувати найкращих.
"Багато студентів, які могли б ще подати документи за скоректованими списками, виявили, що списки вже закриті, вузи зарахували тих, у кого бали нижчі, але вони привезли оригінали документів першими. Не виключаю, мав місце обзвон "своїх". А ті, у кого вищий бал, залишилися ні з чим", - говорить керівник громадського руху "Опора" Ольга Айвазовська. Є ще один нюанс: деякі вузи відмовляються віддавати назад оригінал, якщо студент раптом передумав, виявивши, що за рейтингом проходить до іншого вузу.
У вузах виправдовуються: абітурієнти, мовляв, самі винні. "Багато хто вказує в заявах неправильний номер, і ми не можемо їм додзвонитися", - розповів нам секретар приймальної комісії Києво-Могилянської академії В'ячеслав Невінчаний. "Ми обдзвонювали по порядку в рейтинговому списку, а не "своїх". Всі вузи квапляться із зарахуванням, аби відібрати собі найкращих", - говорить проректор Київського нацуніверситету Володимир Бугров.
"В деяких вузів будуть проблеми із заповненням бюджетних місць. Саме тому ми дали термін до 15 серпня, аби приймальні комісії встигли обдзвонити тих, хто за відкорегованими списками може бути зарахований. Але вузи, що закрили списки, нічого не порушують - в наказі сказано не пізніше 15 серпня, а не про п'ять днів", - говорить заступник директора Департаменту вищої освіти МОН Микола Фоменко.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас