Учені: новий Податковий кодекс - це гальмо, а не прискорювач — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Учені: новий Податковий кодекс - це гальмо, а не прискорювач

Казна та Політика
5994
Всеукраїнський союз учених-економістів виступає за зняття з обговорення прийнятого парламентом в першому читанні проекту Податкового кодексу України, запропонованого Кабінетом міністрів.
Про це йдеться у відкритій заяві союзу на адресу Верховної Ради.
На думку вчених, проект Податкового кодексу "суперечить стратегічній меті президента України - входженню України через 10 років до двадцятки провідних країн світу". Учені пояснюють, що з урахуванням того, що сьогодні країна за рівнем конкурентоспроможності національної економіки знаходиться на 82-му місці в світі, досягнення стратегічної мети, озвученої президентом України Віктором Януковичем, вимагає неординарних, новаторських рішень, оскільки традиційними методами за 10 років обігнати понад 60 країн неможливо.
"Головною проблемою української економіки є морально і технологічно відстала, низькорентабельна, енерго- і матеріаломістка індустріально-аграрна структура національного виробництва при домінуванні імпортного суспільного споживання кінцевого продукту. Така структура виробництва може забезпечувати лише відстаючий або вічно доганяючий тип економічного розвитку, але ніяк не випереджаючий", - підкреслили вчені.
Відповідно, на їхню думку, головним завданням досягнення стратегічної мети має стати швидка зміна структури національного виробництва і зміни структури суспільного споживання з імпортної продукції на вітчизняну, повідомляє УНІАН.
Рішення даної задачі можливе лише шляхом реалізації комплексного підходу до реформування всіх основних підсистем загальнонаціонального економічного механізму, однією з яких є податкова система.
Але вчені-економісти переконані, що існуючий проект Податкового кодексу є лише "віддзеркаленням концепції податкової системи України останніх 15 років, тобто одним з гальм, а не прискорювачем економічного розвитку". Саме тому вчені вважають за доцільне повністю зняти з обговорення даний проект.
При цьому Всеукраїнський союз учених-економістів розробив нову концепцію податкової системи України. На думку вчених, ця нова концепція "не має світових аналогів і, безумовно, в разі реалізації буде, по-перше, дієвим інструментом прискорення всіх економічних процесів, а по-друге - сприяти інтенсифікації зміни структури національного виробництва у бік створення крупних високорентабельних інтелектоємких виробництв".
Учені на основі цієї концепції пропонують розробити новий проект Податкового кодексу, "який дійсно відкриє перед нашою країною принципово інші можливості".
"Податкова політика країни, як і всі інші складові національного економічного механізму, повинні базуватися на передовій науковій думці і обґрунтовуватися критеріями наукової істини, а не більшістю голосів", - йдеться в заяві.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас