Посуха спустошує гаманці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Посуха спустошує гаманці

Казна та Політика
388
Більше половини громадян Росії вважають, що зростання цін на продукти через нинішній неврожай до кінця року як мінімум складе 10%. Чиновники й експерти доки поки стримані у своїх прогнозах. Тим часом і вони змушені визнати, що ситуація з цінами може вийти з-під контролю, якщо аномальна спека продовжиться в країні довгий час. Вже сьогодні Росія відчуває дефіцит кормів, а попереду - невизначена ситуація з озиминою і майбутній неврожай картоплі - другого хліба росіян.
За опублікованими вчора даними дослідницького центру рекрутингового порталу SuperJob.ru, підготовленими на замовлення "НГ", 38% з 3 тис. опитаних по всіх федеральних округах росіян переконані, що зростання цін на продукти харчування до кінця року перевищить як мінімум 10%. Ще 26% опитаних вважають, що 10% - це межа і ціни далі зростати не будуть. При цьому переконані, що жодного зростання цін не буде тільки 5%. Тим часом коментарі опитаних говорять про серйозне занепокоєння з приводу найближчого майбутнього. Як зазначив менеджер з якості з Москви, сукупне зростання цін з даного моменту до кінця календарного року складе більше 10%.
"Три роки тому я влаштовувався на роботу за 15 тисяч рублів, зараз я вже не зможу прожити на 25 тисяч рублів", - зазначає респондент. У свою чергу, директор з Уфи зазначає, що якщо обіцяні урядом зернові інтервенції будуть проведені, то можна чекати і зниження цін - відсотків на 30. "А якщо ні, то зростання на 100% до липня 2011 року, навіть без зливів на експорт зерна", - зазначає він.
"Зростання цін можливе на 20-30%, на мед ми вже бачимо 30-відсоткове подорожчання", - зазначає регіональний представник неназваної компанії з Нижнього Новгорода. Як доказ цих побоювань вчора з'явилися повідомлення про зростання цін на хліб і хлібобулочні вироби в Москві в діапазоні від 12 до 15%.
Втім, влада поки не квапиться бити на сполох, хоча ситуація загострюється з кожним днем. "Спільний прогноз з Росгідрометцентру - песимістичний, - заявила вчора глава Мінсільгоспу Олена Скринник під час зустрічі з прем'єр-міністром Володимиром Путіним. - Показник в 65-67 мільйонів тонн - оптимістичний, а песимістичний - 60 мільйонів тонн". Проте, за її словами, всі "ті заходи, які робляться на сьогоднішній день, дозволяють нам сподіватися, що ми зможемо забезпечити зерновими нашу країну". Зараз прибиральні роботи проводяться у всіх федеральних округах, окрім Сибірського, оброблено 50% посівних площ, зібрано 40 млн. тонн зернових.
На вчорашній прес-конференції, присвяченій можливим втратам агропромислового комплексу від аномальної спеки, глава Аграрно-Промислового союзу, голова комісії з агропромислового комплексу Ради РСПП Іван Оболенцев зазначив, що "ціни дійсно потроху поповзли вгору". "Надзвичайна ситуація введена в 27 регіонах, на площі більш ніж в 10 мільйонів гектарів посіви практично знищені, - повторив він дані Мінсільгоспу. - А там, де вони збереглися, пшениця знижує свою класність. І швидше за все, зберемо більше фуражу, ніж продовольчого зерна". До того ж Оболенцев відзначив заяву Союзу мірошників, що з'явилася вчора, про те, що Росія вперше за останніх 15 років може стати імпортером сировини для приготування житнього борошна.
Втім, не дивлячись на похмурі дані, в песимізм він впадати не збирається. "Абсолютно очевидно, що хліб і хлебопродукція істотно дорожчати не повинні, - упевнений Оболенцев. - Ми заклопотані тим, що є істотне зростання цін. Але ми чекаємо стабілізації цін на зерно після введення заборони на його експорт".
На думку аналітиків, наявність існуючих ресурсів дозволяє країні цього року обійтися без імпорту фуражного зерна. Правда, з кормів є дефіцит в об'ємі 7-10 млн. тонн, який може покрити перекидання кормів у постраждалі регіони з інших областей країни, де є надлишок. Але компенсувати це перекидання, яке явно буде витратним, повинна держава. Буде низьким і урожай картоплі, проте говорити про конкретні показники експерти доки не квапляться. До того ж ситуацію дозволить покращити імпорт.
В цього зв'язку глава правління Національного союзу виробників молока Андрій Даниленко виключає дефіцит молочних продуктів на російському ринку, нагадавши про імпортний ресурс, зокрема, з Білорусі. "Білоруські молочники готові протягом цього року поставити 4 мільйони тонн різних молочних продуктів на російський ринок", - зазначив він, сказавши, що обсяг російського виробництва молока складає 33 млн. тонн на рік. При цьому від прогнозів з приводу можливого зростання цін на молоко через посуху він утримався.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас