Репутація ціною в два мільярди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Репутація ціною в два мільярди

Казна та Політика
1243
Після отримання першої частини позики МВФ політики заговорили про можливе невиконання умов кредитного договору.
Українську "кредитну історію" бездоганною не назвеш. Ще пам'ятається торішній технічний дефолт із цінних паперів НАК "Нафтогаз України". Тоді вдалось переконати кредиторів не подавати до суду - уряд узяв на себе відповідальність за повернення корпоративного боргу і спокусив інвесторів підвищенням відсоткової ставки. Кредит, про який домовилась із Міжнародним валютним фондом (МВФ) Юлія Тимошенко в 2009 р., не був повністю виплачений, оскільки існувала небезпека використання цих грошей в передвиборчій боротьбі. Нова влада в Києві підписала угоду з МВФ про нову позику на $15,15 млрд.
І відразу після отримання першого траншу таким собі "бісом із табакерки" вискочив відомий профспілковий діяч, депутат Ради від Партії регіонів Василь Хара. Він заявив, що зобов'язання перед МВФ про підвищення ціни на природний газ ще на 50% в квітні наступного року, а також про підвищення пенсійного віку уряд виконувати не буде. І хоча віце-прем'єр Сергій Тігіпко поспішив спростувати цю заяву, осад залишився. Хара раніше виступав із шокуючими заявами, які свідчать про його недостатню поінформованість в особливостях розвитку вітчизняної економіки. Зокрема, в розпал президентської виборчої кампанії 2004 р. він заявив в ефірі однієї з FM-станцій, що закриття всіх шахт, які були містоутворюючими підприємствами Брянки (Луганська область), не могло радикально вплинути на ринок праці регіону.
"Харі слід було б не втручатися в економічну політику з непродуманими заявами, а розвивати такий важливий інститут цивільного суспільства, як профспілки, які він очолює сьогодні", - зазначив економіст Віктор Лісицький в коментарі "ЭИ". Експерт нагадав, що міжнародні фонди і банківські установи уважно стежать за подіями в Україні і заявами тутешніх політиків. "Кредитна історія нашої країни формується у вигляді звітів і результатів моніторингів, зрозуміло, її уважно вивчають, перш ніж прийняти рішення про виділення позики", - зазначив Лисицький.
За словами аналітика компанії Astrum Investment Management Олексія Блінова, заяви політиків рівня Василя Хари в міжнародних фінансових інститутах сприймають серйозно. "Це представник партії, яка є ядром владної команди. І зрозуміло, такі заяви можуть серйозно вплинути на відносини нашої країни з МВФ", - сказав експерт. При цьому аналітик нагадав, що весь кредит МВФ ділиться на дві частини - $2 млрд. отримує уряд, решту - Нацбанк. "Критичним для уряду було отримання саме $2 млрд. Нинішні золотовалютні резерви дозволять уряду контролювати ситуацію в економіці, і він може ухилитися від виконання зобов'язань перед МВФ, які заплановані на четвертий квартал поточного року і наступного року", - зазначив Олексій Блінов.
Зокрема, поки залишається незрозумілим, чи збирається уряд повернути кредит в $2 млрд. російському Внешторгбанку (ВТБ) в терміни, передбачені домовленостями з МВФ. Нагадаємо, що в червні Україна отримала від ВТБ на шість місяців $2 млрд. для покриття дефіциту державного бюджету під 6,7% річних. Сергій Тігіпко напередодні зазначив, що договір з російським банком передбачає можливість пролонгації кредиту. Передбачалося, що уряд розмістить облігації зовнішньої позики на міжнародних ринках для розрахунків з ВТБ. Але ринкова кон'юнктура таке розміщення зробила невигідним.
"Сьогодні ставка там нижча, ніж ринкова ставка з котирування наших паперів. Тому прийде час - віддаватимемо, і жодних проблем я не бачу. Якщо нам буде вигідно, то подовжуватимемо", - сказав віце-прем'єр. Його позицію розділяє і керівник ради директорів компанії "Інвестиційний капітал Україна" Валерія Гонтарева. "Якщо уряд зможе знайти десь гроші дешевше, ніж під 6,7%, то треба брати і погашати кредит ВТБ. Думаю, уряд так і зробить, проблем бути не повинно", - сказала Гонтарева.
Між тим, Олексій Блінов з Astrum Investment не виключає, що борг російському банку не повертатимуть до кінця року відповідно до умов угоди з МВФ. На його думку, це може бути пов'язано з очікуваним в уряді зростанням дефіциту держбюджету-2010 в порівнянні із запланованим раніше. "Якщо на зовнішніх ринках не удасться отримати дешеву позику, вимога МВФ про погашення кредиту перед ВТБ Кабмін може не виконати", - сказав Блінов. За його словами, приймаючи рішення про терміни повернення грошей ВТБ, уряд братиме до уваги ситуацію з дефіцитом держбюджету, який може зрости в порівнянні з раніше запланованим.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас