"Титан України" віддають Фірташу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Титан України" віддають Фірташу

Енергетика
3264
Державним холдингом "Титан України" керуватиме Олександр Нечаєв, лояльний до бізнесмена Дмитра Фірташу. З його приходом, вважають учасники ринку, в компанії з'явиться шанс на отримання інвестицій, а також вірогідність включення до структури нових родовищ. Одночасно всі відвантаження з України двоокису титану тепер контролюватиме найпопулярніший гравець газового ринку.
Регіонали перехопили ідею екс-прем'єра Тимошенко зі створення ДХК "Титан України" і доручили управління нею людині Дмитра Фірташа. Нечаєв, за інформацією "ЭИ", стане гендиректором компанії. Раніше він очолював контрольоване ЗАТ Фірташем "Кримський титан" на посаді голови управління. Інформацію про його призначення підтвердив голова правління "Сумихімпрому" Євген Лапін, якого в Кабміні готують на посаду першого заступника гендиректора холдингової компанії.
"Ці кадрові призначення будуть здійснені найближчими днями", - повідомило джерело в Мінпромполітики. Він же відзначив, що ідея Юлії Тимошенко не зазнала жодних змін як в назві, так і в її структурі. Нагадаємо, до складу ДХК "Титан України" увійдуть державні пакети акцій у розмірі 100% ВАТ "Сумихімпром", ГАК "Титан", що здійснює корпоративне управління 50%+1 акція ЗАТ "Кримський титан" і Запорізького державного титаномагнієвого комбінату.
Суди заважають перспективі
Передбачалося, що Іршанський ГЗК і Вольногірський ГМК також з'являться в структурі державної компанії, 100% якій управлятиме Мінпром. Але судові тяганини довкола цих об'єктів між Мінпромом і OstChem Ukraine (володіє Дмитро Фірташ, який через ЗАТ орендував ГЗК до вересня 2009 р.) не дозволили завершити процес вливання підприємств в ДХК. В результаті "Титан України" існує поки лише на папері.
Тепер, вочевидь, справа прийме інший оберт. Ні у Мінпромі, ні керівництво холдингу зараз не можуть з точністю сказати, як компанія розвиватиметься далі. "Можна з упевненістю відзначити лише те, що метою ДХК буде створення вертикально інтегрованого холдингу, який забезпечить комплексний видобуток і переробку апатитової та ільменітової сировини в двоокис титану і складні добрива.
Це дозволить нам відмовитися від імпорту фосфоритів для ВАТ "Сумихімпром", - міркує Євген Лапін. Він як керівник ВАТ дбає за те, що з включенням ввіреного йому підприємства в структуру "Титану України" і приходом в неї інвестора завод нарешті отримає довгоочікувані інвестиції у виробництво. Їх розмір Лапін поки не наважується озвучити. За деякою інформацією, яка виходила раніше від акціонерів OstChem Holding AG (підконтрольна Дмитру Фірташу), "Сумихімпром" цікавий бізнесмену як виробник двоокису титану. У 2009 р. вказані ГЗК, а також ЗАТ "Кримський титан" (спеціалізується на цьому продукті) принесли йому, а також державі 90 млн. грн. чистого прибутку. Застаріле обладання з виробництва складних марок добрив зовсім не викликає ентузіазму в інвестора, що може послужити джерелом управлінських розбіжностей між гендиректором холдингу Нечаєвим і його заступником Лапіним.
Але казус полягає в тому, що на ВАТ ці два виробництва пов'язано технологічно через виробництво сірчаної кислоти, на відміну від автономності цих виробництв на ЗАТ. Виходить, що інвестор не зможе збільшити виробництво двоокису титану у холдингу без модернізації цеху добрив. Зараз вирішенням цієї проблеми занепокоєні в OstChem Holding.
Інші претенденти
Втім, одному Фірташу підйом підприємств ДХК навряд чи під силу. Тим більше якщо до цієї структури увійде ЗТМК. Лапін не відкидає, що у складі акціонерів компанії можуть з'явитися й інші інвестори, а також підприємства з видобутку і переробки сировини. "Ідеєю участі в роботі титанового холдингу зацікавилися також індуси, китайці. Не виключено, що до складу "Титану України" будуть введені ільменітові тп апатитові родовища в Житомирській, Полтавській і Кіровоградській областях. У їх числі - Стремигородське", - сказав він.
Цінність титанових активів України
Іршанський ГЗК виробляє близько 300 тис. т концентрату ільменіту на рік. Виходячи з норми 2 т концентрату (вміст TiO2 від 52% до 56%), можна виробляти близько 135 тис. т пігменту. При проектній потужності "Кримського титану" більше 100 тис. т на рік і "Сумихімпрому" - 40 тис. т роботи цього підприємства стає недостатньо, хоча поки ця проблема некритична - в 2009 р. ЗАТ виробило всього 86,5 тис. т двоокису титану, а ВАТ - не більше 20 тис. т.
Довгий час при обговоренні складу учасників титанового холдингу існувала думка про те, що "Сумихімпром" - зайве підприємство в цій структурі. Але експерти вважають, що сенс в об'єднанні ВАТ і ЗАТ як виробників титанового пігменту є. Але лише з тією поправкою, що холдинг матиме інвестора, що вже зроблено. ГЗК і ГМК, а також потужності ЗАТ, ВАТ і ЗТМК вимагають нових технологій. Їх вартість фахівці оцінюють на рівні понад $1 млрд.
Щоправда, вони радять Мінпрому створювати не холдинг, а підприємство. "Об'єднання гірничодобувних і переробних потужностей з виробництвами на "Кримському титані" і "Сумихімпромі" сумарно знизить витрати холдингу на 10%. В разі, якщо буде створений не холдинг, а одне підприємство, це дозволить заощадити державі до 40% коштів при управлінні такими активами", - вважає незалежний експерт Олексій Квас.
Окрім Іршанського ГЗК, концентрат ільменіту, придатний для виробництва пігменту, виробляють також вітчизняні підприємства "Валки-Ільменіт" (Житомирська область) і Димуринський ГЗК (Дніпропетровська область). Сумарно вони випускають близько 100 тис. т на рік. "Таким чином, пігментні виробництва не відчувають дефіциту вітчизняної сировини, і шукати його за кордоном має сенс лише в рамках маркетингової стратегії диверсифікації сировинних джерел", - стверджує Олексій Квас.
Що стосується Вольногірського ГМК, то його титанові концентрати (ільменіт з 63% TiO2 і рутилові з 94% TiO2) не придатні для виробництва пігменту, роз'яснює експерт. Вони використовуються у виробництві металевого титану і зварювальних електродів. Тому промислова доцільність передачі Вольногірського ГМК "Кримському титану" відсутня. Підприємство поставляє сировину іншому об'єкту ДХК - ЗТМК. Судячи з настрою Лапіна, питання включення цього підприємства в титановий холдинг - під великим питанням. Можливо, його взагалі виключать з числа учасників ДХК. Зовсім нещодавно в цього заводу з'явився інтересант - компанія Du Pont. Вона має значний досвід співпраці з Вольногірським ГМК. Компанія готова розвивати інші українські родовища титановмісної сировини. Нещодавно представник Du Pont при зустрічі з чиновниками Мінпрому заявив про намір в поточному році придбати в Україні 100 тис. т рудної сировини. За підсумками 2008 р. Du Pont отримала $2 млрд. чистого прибутку при оберті в $30,653 млрд. Не виключено, що їй також запропонують взяти участь в розвитку титанової індустрії, але на окремих засадах - поза ДХК.
Наталія Стецун
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас