"Ъ": Михайло Бродський склав свій список — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Михайло Бродський склав свій список

Казна та Політика
1579
Вчора став відомий список видів господарської діяльності, які вимагають отримання дозволів. Займатися іншими видами діяльності після його затвердження Кабміном можна, просто подавши спеціальну декларацію. Правда, список, на думку експертів, виявився дуже довгим. Але в Держкомпідприємництва планують зменшити його вже цієї осені.
В опублікованому вчора проекті урядової постанови "Про визначення переліку дій зі здійснення господарської діяльності, які не можуть проводитися на підставі подачі декларації" перераховано 91 вид господарської діяльності, ведення якої вимагає отримання дозвільних документів. Після схвалення його Кабміном для ведення інших видів госпдіяльності буде достатньо заповнити декларацію. Вимога прийняти таку постанову міститься в поправках до закону "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності", що набрали чинності 7 липня.
"Прийняття Кабміном такого списку значно спростить роботу бізнесу - тепер органи влади не зможуть вимагати від підприємців отримання будь-яких дозволів, за винятком тих, що включені до цього списку", - заявив керівник проекту IFC "Розвиток підприємництва в Україні" Санжар Ібрагімов. Нагадаємо, раніше Держкомпідприємництва запропонував скасувати ліцензування 56 видів діяльності і замінити ліцензування ще 10 видів подачею декларації.
В той же час експерти відзначають, що запропонована Держкомпідприємництва кількість дозвільних документів значно перевищує необхідну. "91 вид діяльності, що вимагає отримання дозволів, - це дуже багато. Це означає, що до списку було включено все, що лише можна включити, і він вимагає скорочення", - відзначає екс-глава Держкомпідприємництва Олександра Кужель.
"Дозволи необхідно залишати лише для тих робіт, де існує загроза здоров'ю або екології. Керуючись цими принципами, реформу дозвільної системи провела Грузія, залишивши лише близько 30 дозвільних документів. Тому і в разі України слід говорити про те, що без загрози для населення кількість дозволів може бути понижена до 30-40", - уточнив Санжар Ібрагімов.
З цим зауваженням погоджуються і в Держкомпідприємництва, плануючи найближчим часом скоротити список. У комітеті прогнозують, що після такого скорочення перелік робіт, що потребують отримання дозволів, зменшиться до 68. "Ми розробили документ у такому вигляді, щоб не допустити вакханалії на ринку, а тепер готуватимемо скорочення цього списку", - пояснив глава відомства Михайло Бродський. "Сьогодні ми говорили про цю проблему на засіданні комітету з економічних реформ у Ірини Акімової (перший заступник глави адміністрації президента). Було прийнято рішення, що міністерства подають свої пропозиції до 1 вересня, а вже потім це питання обговорюватиметься у присутності президента, у разі потреби - з прийняттям відповідних кадрових рішень", - розповів він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас