Нацбанк побачив кінець кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк побачив кінець кризи

Казна та Політика
1634
"Економіка України вийшла з гострої фази економічної і фінансової кризи і перейшла до етапу посткризового відновлення", - значиться в монетарному огляді НБУ за другий квартал. У першому півріччі в банківському секторі були помітні дві позитивні тенденції: приплив коштів юросіб в банки (у кризу гроші несли в основному фізособи) і зменшення вартості кредитів.
Приплив капіталу від компаній в банківський сектор спостерігався в другому кварталі 2010-го - по закінченні президентських виборів і активізації економіки. У першому півріччі промислове виробництво зросло на 12% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, причому найактивніше промисловість зростала в другому кварталі.
"Останні декілька місяців компанії активно несуть гроші в банки: продажі підприємств зростають, але цих коштів ще недостатньо для запуску інвестиційних проектів", - говорить радник голови правління одного з банків. В результаті в бізнесу накопичуються зайві кошти, які він кладе на банківські депозити. Всього в другому кварталі бізнес довірив банкам 7 млрд. грн. (правда, в першому кварталі компанії зняли з рахунків 3 млрд. грн.).
Як результат - вартість депозитів для юросіб знижується. За інформацією фінансового директора "Простобанку Консалтинг" Олександра Седих, на початку 2010-го ставки по корпоративних депозитах дорівнювали 20,6% річних (ощадний вклад). Тепер вони знаходяться на рівні приблизно 16,8%.
В числі тих, що знижували ставки по депозитах - банк "Форум". У липні він зменшив ставку по вкладах юросіб на 1 процентний пункт. Правда, причина не лише в тому, що компанії несуть гроші в банки, але і в загальному зростанні ліквідності банківського сектора. "З початку року рівень ліквідності української банківської системи значно покращав. Тому вартість ресурсів знизилася", - констатує Ірина Чанцева, заступник директора департаменту з продажу продуктів корпоративним клієнтам банку "Форум". За її словами, депозитний портфель корпоративних клієнтів банку "Форум" з місяця в місяць стабільно зростає на 1-2%. "Але значних змін цієї динаміки з початку року не відбувалося", - підкреслює вона.
Це означає, що поки серйозних сплесків в припливі грошових коштів у банківський сектор не спостерігається. Поки вільні кошти банки вкладають в основному в ОВДП, бо інших надійних і при цьому ліквідних інструментів інвестування на ринку практично немає. При цьому відсотки по паперах на первинному ринку - від 7% до 12% річних (результати продажу ОВДП Мінфіном 3 серпня). На вторинному ринку ОВДП котируються по 9-10%. Середня ставка по депозитах в нацвалюті - 9,3% (дані НБУ).
А це означає, що банки знижують ставки не лише тому, що мають в своєму розпорядженні значну ліквідність, але і для того, щоб заробити хоч би невелику маржу на інвестиціях в ОВДП. "Враховуючи ставку по держпаперах 10%, це не дуже вигідні інвестиції. Тому ми чекаємо, що ставки по депозитах знизяться до кінця року ще приблизно на 2-3%", - говорить Патрік Пражак, директор департаменту корпоративного бізнесу "Ерсте Банку".
Середньозважена ставка НБУ по кредитах включає відсотки по всіх кредитах, що надаються банками (у тому числі - короткострокові міжбанківські позики і позики у валюті). Саме тому ставка, що обчислюється Нацбанком, нижча від ринкової ставки по кредитах фізосіб і юросіб. Зараз така ставка становить всього 12,7%. Адже ще в початку 2009-го ставки по кредитах доходили до 26% (знову-таки дані про середньозважений відсоток НБУ).
За даними "Простобанку Консалтинг", зараз позики для фізосіб коштують приблизно 20%, для корпоративного сектора - 20-25%.
Та відновлення активного кредитування поки не спостерігається. За півроку кредитний портфель банків скоротився на 20 млрд. грн. В основному портфель зменшувався в першому кварталі. Але потім обсяг портфеля стабілізувався і практично весь другий квартал був на рівні 696-698 млрд. грн.
Це означає, що в першому кварталі банки, по-перше, продовжували судитися з проблемними позичальниками і активно вибивати борги, по-друге, практично нікого не кредитували.
Стабілізація портфеля в другому кварталі сталася тому, що кредитні установи почали поступово надавати позики, причому переважно бізнесу. У другому кварталі корпоративний кредитний портфель збільшився на 8 млрд. грн., тоді як роздрібний зменшився на 7 млрд. грн.
Але +8 млрд. грн. корпоративних кредитів за квартал - це, звичайно, крапля в морі (загальний корпоративний портфель становить 489,8 млрд. грн.). Позики як і раніше надаються або держкомпаніям, що мають гарантії держави, або крупним комерційним позичальникам. "Кредитування підприємств обмежене через невеликий рівень власного капіталу (бізнесу) і непрозорої діяльності компаній", - говорить Патрік Пражак.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас