Експерти: Засуха поховає надії на зниження інфляції в Росії до 6-7% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Засуха поховає надії на зниження інфляції в Росії до 6-7%

Казна та Політика
218
Зафіксований Росстатом на початку серпня стрибок інфляції - сигнал про початок її прискорення в другому півріччі: про літню дефляцію і надію влади на зниження темпів зростання цін до 6-7% за підсумками року доведеться забути, вважають опитані РИА Новости експерти.
На їхню думку, для цього є декілька підстав і окрім засухи, але остаточно ступінь впливу на інфляцію природних аномалій і "продуктового компонента" стане очевидною восени.
Росстат в середу вперше за довгий час зафіксував зростання тижневої інфляції - за період з 3 по 9 серпня вона прискорилася до 0,2% на тлі засухи, яка викликала подорожчання зерна, борошна і круп. Раніше протягом декількох місяців тижневе зростання цін не перевищувало 0,1%.
На думку опитаних РИА Новости аналітиків, це ставить під удар плани влади щодо зниження інфляції. Згідно з офіційним прогнозом, зростання споживчих цін в 2010 році має скласти 6-7% проти 8,8% за підсумками 2009-го і 13,3% за підсумками 2008-го.
Те, що Росії цього року доведеться розпрощатися з традиційною для серпня-вересня сезонною "плодоовочевою" дефляцією, вже не підлягає сумніву, упевнені експерти. "При нормальній сезонності зростання цін починає прискорюватися у вересні-жовтні, а зараз ми спостерігаємо прискорення вже на початку серпня", - відзначив аналітик НБ "Траст" Володимир Брагін.
Це неприємний сигнал, вважає він. "Вже до кінця серпня відчутний приріст цін торкнеться зерна і виробів з нього - власне, це вже відбувається, потім по ланцюжку й інші продукти харчування, будуть переглянуті відпускні і, як наслідок, роздрібні ціни", - сказав експерт.
Прискорення інфляції в зазвичай дефляційному серпні - явище специфічне, вважає аналітик ФК "Відкриття" Ольга Найденова. На її думку, бал зараз правлять інфляційні чекання. "Ринки реагують на погіршення прогнозів щодо урожаю і відсутність помітних сигналів з боку влади і ЦБ про готовність активно знижувати тиск на ціни. При цьому світові ціни на зерно поки не чинять такого істотного тиску, і шкода, що з інфляційними чеканнями ніхто не працював", - відзначає вона.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас