ЄЦБ стабілізував ринок проблемних держоблігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ стабілізував ринок проблемних держоблігацій

Казна та Політика
137
На минулому тижні Європейський центробанк (ЄЦБ) викупив з ринку держоблігації країн регіону на суму 9 млн євро. Це стало мінімальним обсягом закупівель держпаперів з моменту початку відповідної програми в травні. Експерти сприйняли цю новину як свідоцтво фінансової стабілізації в зоні євро.
ЄЦБ прийняв екстрене рішення про купівлю держоблігацій на вторинному ринку в розпал європейської бюджетної кризи 10 травня цього року. Ініціатива була направлена на підтримку найбільш проблемних країн Євросоюзу - Греції, Ірландії, Португалії та Іспанії. Після ухвалення рішення ЄЦБ піддався критиці за те, що фінансував неекономні країни на вимогу їх урядів. Тоді проти цього кроку виступили голова Бундесбанку Аксель Вебер і член ради ЄЦБ Юрген Штарк.
В понеділок ЄЦБ заявив, що на 13-му тижні дії своєї програми він купив облігацій лише на 9 млн євро. На попередньому тижні банк придбав держпапери на суму 81 млн євро, а за тиждень до цього - на 176 млн євро. Для порівняння, за перші два тижні роботи програми ЄЦБ викупив з ринку держоблігації на суму 26 млрд євро. А всього з моменту запуску програми ЄЦБ витратив на це60,5 млрд євро (80 млрд дол.). Аби стерилізувати цю ліквідність, ЄЦБ у вівторок провів тендер на розміщення в центробанку одинтижневих депозитів на аналогічну суму. Цей крок направлений на заборону інфляції в єврозоні.
На думку експертів, різке зниження обсягу закупівель ЄЦБ європейських держоблігацій свідчить про те, що фінансові ринки Європи значно стабілізувалися. "Ринок державних паперів знову функціонує. В урядів знову з'явилася можливість рефінансувати свої зобов'язання. ЄЦБ фактично заявляє, що він присутній на ринку і може втрутитися у будь-який момент, хоча зараз необхідності для центробанку скуповувати держпапери немає", - сказав РБК daily економіст Nomura Лоран Білке. За його прогнозом, ЄЦБ виконуватиме свою роль, поки його участь потрібна, і офіційно не згортатиме програму до тих пір, поки фінансова ситуація не нормалізується остаточно
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас