ЗМІ: Мінфін і ДПАУ усунули від підготовки Податкового кодексу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: Мінфін і ДПАУ усунули від підготовки Податкового кодексу

Казна та Політика
772
Міністерство фінансів України і Державна податкова адміністрація де-факто усунені від підготовки остаточного варіанту проекту Податкового кодексу, який восени буде представлений на розгляд Верховної Ради. Про це повідомило поінформоване джерело "Дзеркала тижня".
За його словами, це рішення було прийняте у вівторок, 10 серпня, на першому засіданні групи з підготовки Податкового кодексу. Нарада пройшла в кабінеті віце-прем'єра Бориса Колесникова.
Джерело підкреслило, що на цьому засіданні вперше були представлені й узагальнені різні варіанти документа, підготовлені представниками виконавчої та законодавчої влади.
Засідання, за словами джерела "ДТ", мало ідеологічний характер. На ньому були розглянуті варіант Податкового кодексу, оприлюднений раніше Мінфіном і ДПАУ, напрацювання віце-прем'єра з економічних питань Сергія Тігіпка, пропозиції групи Клюєва, Колесникова і ради парламентської коаліції, частини кодексу, погоджені з МВФ, і поправки депутатів, які входять до правлячої коаліції.
Крім того, всі ці пропозиції були вивчені на предмет відповідності Програмі економічних реформ президента Віктора Януковича.
За даними видання, на засіданні були присутні віце-прем'єри Андрій Клюєв, Борис Колесников, Сергій Тігіпко, глава Держкомпідприємництва Михайло Бродський, лідер КПУ Петро Симоненко, уповноважений представник парламентської фракції Блоку Литвина, представник групи "Право вибору", народний депутат Давид Жванія, представники компанії Ernst & Young і Європейської бізнес асоціації.
Як уточнило джерело, представників міністерства фінансів і Державної податкової адміністрації на цій зустрічі не було, оскільки їх позиція відображена в оприлюдненому 3 серпня проекті Податкового кодексу. Більш того, зазначив співрозмовник "ДТ", учасники засідання зійшлись на думці, що дані відомства будуть звільнені від домінуючої ролі в підготовці остаточного варіанту документа. "Їх роль в цьому питанні - не домінуюча, а довідково-консультативна, бо Мінфіну і ДПАУ наказано не створювати, а виконувати Податковий кодекс", - пояснило джерело.
Перед групою віце-прем'єра Андрія Клюєва поставлено завдання відпрацювати всі спірні і невирішені питання так, щоб при внесенні урядом документа на розгляд Верховної Ради він був однозначно підтриманий коаліцією.
Джерело уточнило, що проект Податкового кодексу буде представлений парламенту на початку осені і буде затверджений депутатами до прийняття держбюджету на 2011 рік.
За словами співрозмовника "ДТ", "драконівська система адміністрування податків, що викликала стільки нарікань експертів, з тексту кодексу повністю вилучена. Дане рішення прем'єр-міністра Азарова оголосив віце-прем'єр Борис Колесников".
Як уточнило джерело, також можна однозначно говорити про те, що в проекті Податкового кодексу буде присутній податок на розкіш, у тому числі і на нерухомість. "Проте він не поширюватиметься на власників радянських квартир і будинків, площа яких не перевищує 200 квадратних метрів".
Крім того, заздалегідь погоджено питання про обкладення п'ятивідсотковим податком дивідендів на банківські вклади, проте не все, а ті, які перевищують 150 тисяч гривень.
Співрозмовник видання додав, що також практично погоджений розмір податку на прибуток - він складе 19-20%.
Зазначається, що принципові моменти проекту Податкового кодексу під час його підготовки обов'язково будуть обговорені з МВФ.
Наступний раз для обговорення проекту Податкового кодексу група збереться в найближчу п'ятницю, 13 серпня.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас