Кабмін затвердив макроекономічні показники на 2011 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін затвердив макроекономічні показники на 2011 рік

Казна та Політика
1266
Кабмін затвердив макроекономічні показники на 2011 рік. Про це повідомив журналістам після засідання уряду віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко, повідомляє кореспондент РБК-Україна.
На уточнююче питання, чи затверджені всі показники, які називалися раніше сьогодні, він відповів: "Так, все повністю".
Також віце-прем'єр повідомив, що зовнішній борг України становить 316 млрд грн. - 36% ВВП.
"Я можу сказати, що вже ця цифра для нас є критичною. Нам буде дуже складно обслуговувати такий рівень заборгованості. Якщо ми з вами нічого не змінюватимемо, то прийдемо до ситуації, в якій виявилися Греція, Румунія, Угорщина. Чим це все закінчиться? Ми не зможемо обслуговувати ці борги, ми включимо верстат (друкарський), можуть зростати ціни, може девальвувати гривня", - зазначив Тігіпко.
Він повідомив, що Кабмін прогнозує дефіцит державного бюджету на 2011 р. на рівні 3%.
"Дефіцит бюджету державного сектора, в цей дефіцит бюджету, який я зараз скажу вам, - 3,5% ВВП, входить дефіцит, якщо він буде, НАК "Нафтогаз України", але ми передбачаємо, що його не буде, і всіх місцевих бюджетів. А державного бюджету дефіцит складатиме 3% (ВВП)", - пояснив Тігіпко.
Також віце-прем'єр повідомив, що прогнозований рівень зростання ВВП в 2011 р. складе 4,5%, інфляція - 10,8%, розрахунковий курс гривні (виходячи з якого формуватиметься проект бюджету-2011) - 7,95 грн/дол. Тігіпко зазначив, що номінальний ВВП в 2011 р. складе 1 трлн 253 млрд грн.
Він розповів, що Кабмін на сьогоднішньому засіданні планує затвердити такі макроекономічні показники на 2011 р.
Варто також зазначити, що Кабмін підвищить на 50% ціни на газ для населення і підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) в квітні 2011 року.
Нагадаємо, Україна узяла на себе відповідне зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом (МВФ), наголошувалося в меморандумі про співпрацю з Фондом.
"Ми пішли на підвищення зараз ціни на газ. І ми піднімемо ще раз в квітні. Це приведе до того, що ми вийдемо на економічно обгрунтовані ціни", - зазначив Тігіпко.
Разом з тим віце-прем'єр підкреслив, що малозахищені верстви населення отримуватимуть субсидії. За його словами, в державному бюджеті на 2010 рік передбачена достатня сума для виплати субсидій, і документ коректувати не доведеться.
"У нас є йі кошти в бюджеті", - зазначив Тігіпко. Однак не назвав точну суму субсидій, які Кабмін планує надати населенню у зв'язку з підвищенням цін на газ.
Зазначимо, Україна узяла на себе зобов'язання про приведення тарифів на газ до економічно обгрунтованого рівня перед Міжнародним валютним фондом (МВФ), наголошувалося в меморандумі про співпрацю з Фондом.
Нагадаємо, Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) України з серпня збільшила граничний рівень ціни на природний газ для промислових і прирівняних до них споживачів, а також для бюджетних організацій на 9,8%, для населення, а також для підприємств комунальної теплоенергетики на 50%.
В 2009 р. держборг України збільшився на 61,3%, до 39,685 млрд дол.
Зазначимо, МВФ прогнозує зростання ВВП України в 2010 р. на рівні 3,7%. За прогнозом, у 2011 р. зростання ВВП України складе 4,1%, а - в 2015 - 4%. Фонд також прогнозує інфляцію в Україні цього року на рівні 9,4%, і 9% - в 2011 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас