Тігіпко: Зовнішній борг України складає 36% ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Зовнішній борг України складає 36% ВВП

Казна та Політика
1321
Зовнішній борг України складає 316 млрд грн - 36% ВВП. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко на брифінгу в Будинку уряду, передає кореспондент РБК-Україна.
"Я можу сказати, що уже ця цифра для нас є критичною. Нам буде дуже важко обслуговувати такий рівень заборгованості. Якщо ми з вами нічого не будемо змінювати, то ми прийдемо до ситуації, в якій опинилася Греція, Румунія, Угорщина. Чим це все завершиться? Ми не зможемо обслуговувати ці борги, ми включимо верстат (друкарський), можуть зростати ціни, може девальвувати гривня", - наголосив Тігіпко.
Він повідомив, що Кабмін прогнозує дефіцит державного бюджету на 2011 р. на рівні 3%.
"Дефіцит бюджету державного сектору, в цей дефіцит бюджету, який я зараз скажу вам, - 3,5% ВВП входить дефіцит, якщо він буде НАК "Нафтогаз України", але ми передбачаємо, що його не буде, і всіх місцевих бюджетів. А державного бюджету дефіцит бюджету буде складати 3% (ВВП)", - пояснив Тігіпко.
Також віце-прем'єр повідомив, що прогнозований рівень зростання ВВП у 2011 р. становить 4,5%, інфляція - 10,8%, розрахунковий курс гривні (виходячи з якого буде формуватися проект бюджету-2011) - 7,95 грн/дол. Тігіпко зазначив, що номінальний ВВП у 2011 р. складе 1 трлн 253 млрд грн.
Тігіпко зазначив, що Кабмін на сьогоднішньому засіданні планує затвердити такі макроекономічні показники на 2011 р.
Варто також відзначити, Тігіпко заявив сьогодні, що Кабмін підвищить на 50% ціни на газ для населення і підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) у квітні 2011 року.
Нагадаємо, Україна взяла на себе відповідне зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом (МВФ), зазначалося у меморандумі про співробітництво із Фондом.
"Ми пішли на те, що ми піднімаємо зараз ціни на газ. І ми піднімемо ще раз у квітні. Це призведе до того, що ми вийдемо на ціни, які є економічно обґрунтованими", - наголосив Тігіпко.
Разом із тим віце-прем'єр підкреслив, що мало захищені верстви населення будуть отримувати субсидії. За його словами, у державному бюджеті на 2010 рік передбачено достатню суму для виплати субсидій, і документ корегувати не доведеться.
"У нас є ті кошти в бюджеті", - зазначив Тігіпко. Разом із тим він не назвав точну суму субсидій, які Кабмін планує надати населенню через підвищення ціни на газ.
Відзначимо, Україна взяла на себе зобов'язання про приведення тарифів на газ до економічно обґрунтованого рівня перед Міжнародним валютним фондом (МВФ), зазначалося у меморандумі про співробітництво із Фондом.
Нагадаємо, Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) України з серпня збільшила граничний рівень ціни на природний газ для промислових і прирівнюваних до них споживачів, а також для бюджетних організацій на 9,8%, для населення, а також для підприємств комунальної теплоенергетики на 50% .
Нагадаємо, у 2009 р. держборг України збільшився на 61,3%, до 39,685 млрд дол.
19 липня Міжнародне рейтингове агентство Moody's оприлюднило прогноз, згідно з яким реальний ВВП України в 2011 р. зросте до 4,5%. Інфляція в Україні в 2011 р. очікується на рівні 11%. Дефіцит платіжного балансу в 2011 р. прогнозується на рівні 1,4% ВВП.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас