Тігіпко: Україна виконає всі зобов'язання перед МВФ, незважаючи на заяви деяких політиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Україна виконає всі зобов'язання перед МВФ, незважаючи на заяви деяких політиків

Казна та Політика
438
Україна виконає всі зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом, незважаючи на заяви деяких політиків про неможливість виконання низки зобов'язань, заявляє віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко.
"Все, що підписала держава в особі прем'єр-міністра, глави НБУ, Міністерства фінансів, ми виконаємо все, до копійки", - заявив він на брифінгу в середу в Кабінеті міністрів України.
За словами Тігіпка, всі розмови про те, що можна не виконувати умови меморандуму з МВФ, є особистою думкою "якихось депутатів або якихось політиків".
Віце-прем'єр відзначив, що Україна виконуватиме свої зобов'язання, бо їх невиконання може нашкодити іміджу країни.
"Інакше хто до нас як до держави серйозно ставитиметься? Яку довіру ми отримаємо від інвесторів, хто захоче інвестувати в таку країну?" - задався питанням Тігіпко.
МВФ вирішив відновити кредитну співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд ($15,35 млрд за поточним курсом) в кінці липня. Київ вже отримав перший транш у розмірі SDR1,25 млрд. В разі успішного моніторингу програми за підсумками третього кварталу, Фонд виділить Україні в кінці листопада цього року ще SDR1 млрд.
Згідно з Меморандумом про співпрацю з МФВ, Україна має намір поступово підвищувати ціни на газ для населення і теплокомуненерго, доки внутрішні ціни на газ і ціни імпорту не досягнуть паритету. З 1 серпня на 50% збільшені відпускні ціни на природний газ для населення і ціна газу для підприємств теплоенергетики, що забезпечують опалення і гаряче водопостачання населення… додаткове підвищення цін на 50% відсотків для населення і комунальних послуг здійснюватиметься в квітні 2011 року.
Згідно з Меморандумом, Україна також має намір реформувати пенсійну систему з метою її фінансового оздоровлення, зокрема, збільшити потрібний для пенсії стаж і зрівняти терміни виходу на пенсію жінок і чоловіків. Планується до кінця вересня 2010 року внести законопроект з метою введення його в дію до кінця 2010 року, в якому передбачити поступове збільшення пенсійного віку для жінок до рівня чоловіків, - з 55 до 60 років, додаючи 6 місяців щороку з 2010 року.
Уряд України має намір до кінця 2010 року повністю ліквідувати заборгованість з відшкодування податку на додану вартість (ПДВ), а в четвертому кварталі поточного року погасити бриджевий кредит у розмірі $2 млрд, залучений в червні цього року в російського банку ВТБ
Україна після отримання від Міжнародного валютного фонду (МВФ) першого траншу нового кредиту stand by SDR1,25 млрд наростила свої зобов'язання перед фондом до SDR8,25 млрд ($12,66 млрд за поточним курсом), ставши другою країною в світі за цим показнику, йдеться в повідомленні МВФ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас