Влада нащупує горло опозиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада нащупує горло опозиції

Казна та Політика
2376
Найяскравіший приклад - стара приватна телерадіокомпанія в Криму "Чорноморська". Її майно заарештовано податковою міліцією в Автономній Республіці Крим у справі, яка до компанії не має ніякого стосунку.
Принаймні, так вважає власник "Чорноморської", депутат Ради від Блоку Юлії Тимошенко Андрій Сенченко. "Податкова виконує замовлення влади. Приблизно місяць тому влада зібрала керівників всіх ЗМІ, де органи місцевого самоврядування є засновниками. Там було сказано, цитую, "ми не допустимо критики Партії регіонів", - сказав Сенченко. Він пов'язує чергову активізацію довкола опозиційної телерадіокомпанії з наближенням виборів до місцевих органів влади.
Депутат нагадав, що спроби вплинути на роботу компанії з боку влади були в 1998, 1999 рр., під час кампанії 2004 р. і вже після приходу до влади Віктора Ющенка. "Тоді екс-президенту дуже не сподобалося, що в ефірі "Чорноморки", на його думку, недостатньо висвітлювалась тема Голодомору", - акцентує власник компанії.
За його словами, аби обговорити ситуацію з постійними перевірками, а тепер і арештом майна. "Зустріч не відбулася, і не з моєї вини", - відзначив депутат. Він підкреслив, що досі компанія не отримала рішення слідчого про арешт майна, а тому можливості оскаржити його в суді поки нема. І додав, що підконтрольна йому ТРК продовжує мовлення.
Директор Інституту медіа-права Тарас Шевченко підкреслює, що законодавство регламентує податкові перевірки ЗМІ. "Перевірки ЗМІ, зокрема податкові, досить чітко регламентовані, бо цей бізнес більш вразливий для атак у порівнянні з іншими.
Але, як свідчить приклад з "Чорноморською", за бажання законодавчі обмеження можна легко обійти або просто ігнорувати", - сказав експерт. Головний редактор інтернет-порталу "Телекритика" Наталія Лігачова вважає, що політичний підтекст арешту майна "Чорноморської" очевидний. "Для таких атак завжди знайдеться формальна зачіпка, коли влада цього хоче", - сказала Лігачова.
В той же час експерт вважає, що конфлікт довкола акцій телеканалу "Тоніс" навряд чи варто пов'язувати з політичним протистоянням незадовго до виборів. "Складно сказати, але швидше за все це чисто економічні питання", - вважає Лігачова.
Нагадаємо, що ліквідатор збанкрутілого "Трансбанку" відмовляється виконувати план реструктуризації заборгованості і викупу акцій телеканалу "Тоніс", що знаходяться в кредитній заставі. Раніше співвласник "Трансбанку" і "Тонісу" Володимир Костерін узяв в цьому банку кредит під заставу контрольного пакету акцій телеканалу. Тепер він намагається викупити акції, але, за ствердженням редакційної ради, ліквідатор перешкоджає цьому.
Раніше "ЭИ" повідомляли, що одним з реальних претендентів на канал був депутат Верховної Ради від Партії регіонів Едуард Прутнік. Член редакційної ради "Тонісу" Дмитро Тузов відмовився прокоментувати ситуацію з цінними паперами каналу і порекомендував звернутися до юристів, які виявилися недоступні.
Загострення конфлікту довкола "Тонісу" і арешт майна ТРК "Чорноморська" - це продовження великих скандалів довкола ЗМІ, початок яким поклало анулювання ліцензій "5 каналу" і каналу ТВi в червні. Це зробив Київський окружний адміністративний суд за позовом компаній групи "Інтер". Напередодні стало відомо, що розгляд справи щодо частот "5 каналу" передано до Окружного адміністративного суду Києва. "Це нічого не міняє по суті в справі про ліцензії. Ні для "5 каналу", ні для нас", - сказав генеральний директор ТВi Микола Княжицький. Він відзначив, що очолюваний ним канал бореться за частоти в правовому полі, а також намагається домовитися з позивачем і з представниками влади. "Юристи працюють, хоча відпочатку ми маємо справу з беззаконням", - відзначив Княжицький.
На думку депутата Ради (НУ-НС) Юрія Стеця, в боротьбі зі спробами влади взяти під контроль опозиційні або просто незалежні ЗМІ останнє слово в Україні сьогодні за громадськістю, в якої сформувалася потреба в об'єктивній і незаангажованій інформації. "Рішення мають приймати суди. Але вони в нашій країні діють згідно із законом, коли за ними уважно стежить суспільство", - сказав Стець.
Андрій Деркач
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас