"Ъ": Кабмін порадує інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кабмін порадує інвесторів

Казна та Політика
487
Уряд визначився з другим випуском ПДВ-облігацій для погашення заборгованості з відшкодування податку: до кінця цього тижня Міністерство фінансів емітує папери на суму понад 10 млрд грн. для 100 крупних підприємств.
Експерти вважають недоцільним рішення Кабміну розбити випуск облігацій на декілька траншів, тому що перша емісія облігацій внутрішньої держпозики тиждень тому залишилася непоміченою на ринку.
Вчора перший заступник міністра фінансів Вадим Копилов заявив, що сьогодні Мінфін має намір завершити формування реєстру підприємств, заборгованість з відшкодування ПДВ перед якими буде оформлена облігаціями, і до кінця тижня здійснити випуск цих паперів. Обсяг другої емісії облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), за його словами, складе понад 10 млрд грн., і, за інформацією Комерсант-Україна, вона буде здійснена на користь 100 крупних підприємств, експортерів і компаній з іноземними інвестиціями. Нагадаємо, перший випуск ПДВ-облігацій Мінфін здійснив 2 серпня для 705 платників на суму 48,45 млн грн.
За даними Державної податкової адміністрації, до кінця серпня держава розрахується з платниками, які виявили бажання отримати борг по ПДВ паперами, в обсязі 16,4 млрд грн. Третій транш буде розрахований на середній бізнес. "Ми направили невеликі суми (у перший випуск ПДВ-облігацій), аби відпрацювати систему, щоб відносини почали складатися не під тиском великих грошей, а всі, хто задіяний в системі, визначилися", - заявив Копилов.
Проте експерти називають політику Мінфіну з розділення випуску ОВДП на декілька нерівних траншів недоцільною. На думку аналітика ІК Foyil Securities Євгенії Афоніної, інтерес до ПДВ-облігацій на ринку сформувався давно, але перший невеликий обсяг емісії не зацікавив інвесторів. Тому, за словами голови ради директорів компанії "Інвестиційний капітал Україна" Валерії Гонтарєвої, дрібні підприємства, які першими отримали папери, через тиждень не можуть їх продати. "Невеликі підприємства далекі від ринку і ринок далекий від них, тому вони не можуть вийти на нього. Різні транші - це нонсенс! Адже вони всі на однакових умовах", - вважає Гонтарєва. Вона додає, що логічніше було б зробити один випуск, але якщо уряд побоювався появи на ринку такого обсягу паперів, то транші необхідно було здійснювати з перервою в три-чотири місяці. Дуже маленький перший обсяг випуску, говорить аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Марія Репко, недостатній для того, щоб ринок визначився з прайсингом.
Варто зазначити, що в Мінфіні і Державній податковій адміністрації рекомендують підприємствам не продавати відразу ж свої папери через можливе зростання дисконту. Адже інвестори чекають виходу крупних підприємств з ОВДП, відзначають експерти. "Орієнтири по дисконту залишаються в широкому діапазоні, розкид становить від 20% до 30%, але якщо раніше більшість інвесторів тяжіли до верхнього кордону, то тепер серйозно обговорюють дисконт 20-25%", - повідомляє Репко. У Мінфіні чекають, що дисконт буде на рівні 20%.
Експерти говорять, що рішення компаній продавати облігації відразу чи ж послідувати порадам Мінфіну, буде зумовлено їхнім фінансовим станом. "Якщо компанія має гостру необхідність в ліквідності, оптимальний варіант для неї - продати ПДВ-облігації.
Якщо ж ситуація не настільки критична, то краще почекати і поглянути, як розвиватимуться події на ринку", - вважає казначей ІК Dragon Capital Олександр Ублінських. "По більшості паперів спостерігатиметься тенденція до продажу, якщо не завтра, то через декілька тижнів, тому що ставка кредитування зараз становитьє не менше 20% або біля того. Тому бізнесу буде все одно, кредитуватися чи продавати з дисконтом", - додає Афоніна.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас